Gérard en Dina van der Poel werden gefeliciteerd door de burgemeester in het bijzijn van hun kinderen FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN
Gérard en Dina van der Poel werden gefeliciteerd door de burgemeester in het bijzijn van hun kinderen FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN Foto: Jose van der Wegen

'Het voelt niet alsof het al 65 jaar is'

Door: Hanneke Marcelis

OSSENDRECHT – Gérard van der Poel en Dina van der Poel-Kloeck uit Ossendrecht vierden op donderdag 21 maart dat zij maar liefst 65 jaar met elkaar getrouwd zijn. Een bijzondere mijlpaal in het leven van het echtpaar, waar uiteraard bij stil werd gestaan met een terugblik op die 65 jaar.

Feitelijk was 21 maart helemaal niet de dag die Gérard en Dina uitgekozen hadden in 1954 voor hun huwelijk. “De planning was om op 21 februari te trouwen, maar we hebben het huwelijk uit moeten stellen, omdat de vader van Dina vier weken voor het huwelijk verongelukte, net nadat we in ondertrouw gingen”, aldus Gérard. “Het begin was dan ook niet zo mooi, we trouwden in halfrouw, een paar weken later dan gepland”, zegt Dina. Dat Dina en Gérard elkaar letterlijk tegen het lijf liepen zo’n zeven jaar daarvoor, was overigens ook geen vanzelfsprekendheid.

Hoewel de vader van Dina uit Ossendrecht kwam, woonde en werkte hij in heel Nederland en zijn gezin ging uiteraard met hem mee. Dina kwam zo pas op 14-jarige leeftijd zelf in Ossendrecht terecht, waar ze vrijwel direct door Gérard met een zelfgemaakt loopkarretje werd aangereden. “Boerenpummel, kijk uit waar je loopt”, riep Dina, terwijl Gérard toen al dacht “dat is een schoon meske.” Een week later zag Gérard Dina weer bij een bevrijdingsbal in zaal de Vrede en zei hij tegen zijn vriend: “Zij wordt de mijne.” Aangezien Dina Gérard ook wel zag zitten, kwam de wens van Gérard uit.

Huis

Na hun huwelijk woonden Gérard en Dina eerst met de moeder van Dina samen, om na een paar weken te verhuizen naar de Molendreef. “Daar gingen we wonen in het huis van een nicht.” In de Molendreef werd hun oudste dochter geboren. De andere twee kinderen, een zoon en een dochter, werden geboren in de Kerkstraat in Ossendrecht. “Later verhuisden we naar de Europastraat. Burgemeester de Waal had ons gebeld en laten weten dat we daar een huis konden krijgen. We hadden een goed contact met de burgemeester, omdat de burgemeester in het bestuur van de harmonie zat, waar ik dirigent was”, aldus Gérard.

“Ik ben verder zo’n 35 jaar timmerman geweest. Later werd ik opzichter bij de openbare werken bij de gemeente Bergen op Zoom. Mijn eerste grote werk was de polder van Bergen op Zoom, het laatste werk de randweg daar. Door onder meer hartproblemen werd ik al op jonge leeftijd afgekeurd en kwam ik thuis te zitten.” Thuis was Dina er voor de kinderen, maar ze zorgde ook voor andere familieleden als gezinshulp.

Muziek

In de Europastraat bleven de twee wonen tot zo’n 1,5 jaar geleden. “Toen verhuisden we naar Mariahove. De kinderen hadden geregeld dat ik hier kon wonen omwille van mijn gezondheid en uiteraard ging hij mee. We zijn samen aan deze reis begonnen en we zullen hem ook samen eindigen”, zegt Dina. In de 65 jaar dat Gérard en Dina samen als echtpaar door het leven gaan, hebben ze veel gedaan en meegemaakt. Ze hebben inmiddels zes kleinkinderen en nog eens 7 achterkleinkinderen, waar ze erg van genieten. Hobby’s hebben ze ook nog. Hij hield van fotograferen en filmen, maar de muziek is wel zijn grootste hobby. Al bijna 75 jaar is Gérard lid van Fanfare De Hoop in Ossendrecht. Dina speelde onder meer toneel en hield zich bezig met borduren, naaien en breien. Hun kinderen kregen het muzikale en creatieve van hun ouders mee, met eveneens spelen op het toneel en in de fanfare. “De fanfare zit ook wel echt in de familie. Mijn moeder was een en al fanfare, maar zij mocht zelf geen lid zijn. Pas toen ik dirigent werd, mochten vrouwen lid worden.”

65 jaar getrouwd zijn, een geheim is er niet echt volgens Gérard en Dina. “Af en toe een beetje mot maken, dat hoort er bij. Het voelt ook echt niet als 65 jaar. Toen we vanochtend wakker werden, dachten we: 65 jaar? Potverdikkie, dan ben je al oud! Maar dat hoort bij het leven.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief