Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Laatste 'slimme lantaarnpaal' geplaatst aan Huijbergseweg

Door: Hanneke Marcelis

HUIJBERGEN - Wethouder Jeffrey van Agtmaal heeft vanochtend op de kruising waar de Huijbergseweg overgaat in de Westerstraat symbolisch de laatste armatuur van de slimme fietspadverlichting geplaatst. Daarmee komt er een einde aan de werkzaamheden waarbij er in de gemeente 850 slimme lantaarnpalen zijn geplaatst. Wethouder Van Agtmaal is enthousiast over de mogelijkheden die de palen voor de toekomst bieden. Zo kunnen er onder andere camera's in worden geplaatst om drugsdumpingen tegen te gaan en is het mogelijk om er wifi mee uit te zenden.

In totaal staan er in de gemeente nu 850 slimme lichtmasten. Die zijn te vinden aan de fietspaden langs de OLV Ter Duinenlaan, de Antwersestraatweg, de Abdijlaan, Huijbergseweg en de Weg naar Wouw. De slimme verlichting werkt bijzonder duurzaam. De lampen hebben vier kanten met overal ledverlichting. De lampen kunnen per mast zo worden ingesteld dat ze alleen schijnen op plekken waar dat nuttig is. "Aan de kant van de bossen gaan deze lampen bijvoorbeeld nooit aan. En de kant aan de autoweg schijnt minder fel, want dat heeft geen nut. Alleen de linker en rechterkant, die over de lengte van het fietspad gericht zijn, laten we fel schijnen", legt René van de Ven van Sustainder uit. Bovendien staan de lampen niet de hele nacht aan. Er zit een bewegingssensor in die zorgt dat de lampen gaan schijnen wanneer er iemand langs fietst. En dat is een onderwerp waarover veel discussie is geweest in de gemeenteraad, geeft wethouder Van Agtmaal toe. "Er kwamen veel klachten dat deze functionaliteit niet naar behoren werkte. Lampen gingen niet aan, of stonden juist te lang aan. Maar het is nou eenmaal zo dat we één van de eerste gemeenten in de regio zijn met deze technologie. Er is tijd nodig om het allemaal perfect te laten functioneren." Dat beaamt Van de Ven. "We blijven constant werken aan het optimaliseren van deze technologie. Nu zijn de lampen bijvoorbeeld zo ingesteld dat ze drie minuten aan blijven. Maar misschien blijkt dat in de praktijk straks te kort of te lang. Dan passen we dat gewoon aan."

Functionaliteit

Naast licht geven, hebben de armaturen van de lichtmasten nog veel meer functionaliteiten. Zo meten ze ook scheefstand. De gemeente krijgt dan automatisch een melding als een lantaarnpaal geraakt is, en kan daar meteen op handelen. Een melding van een burger is dan niet meer nodig. Ook krijgen de lampen een functionaliteit waarmee de luchtkwaliteit wordt gemeten. Dat wordt in samenwerking met het RIVM gedaan. "Luchtkwaliteit is in onze gemeente een belangrijk onderwerp. Het is mooi dat we met deze technologie in samenwerking met het RIVM de luchtkwaliteit op deze manier kunnen monitoren."

In de toekomst zijn er bovendien nog veel meer opties mogelijk. Want de zogenaamde cassette die in de armaturen zit kan heel simpel vervangen worden, waardoor andere technologieën mogelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan wifi, geluidmetingen en camera's. "Zulke functionaliteiten kunnen bijvoorbeeld worden ingezet in de aanpak tegen drugsdumpingen. Uiteraard komt daar wel veel regelgeving bij kijken als het komt op privacy, dus er zitten nu nog geen camera's in. Maar het is natuurlijk wel heel fijn en duurzaam dat deze lichtmasten in de toekomst gemakkelijk hiervoor in te zetten zijn."

Woonwijken

Voorlopig blijf het in de gemeente Woensdrecht bij de huidige 850 exemplaren. "Maar wanneer er oude lantaarnpalen vervangen moeten worden, zullen we er natuurlijk voor kiezen om dan meteen in de slimme exemplaren te plaatsen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief