Afbeelding

Voormalig NAC-speler Ad Graaumans overleden

Algemeen

ZUNDERT - Ad Graaumans, voormalig voetballer van NAC, is afgelopen zaterdag overleden. Dat meldt de Bredase profclub woensdag op haar website. De geboren Bredanaar, die 95 officiële wedstrijden in de hoofdmacht van NAC speelde, bereikte een leeftijd van 70 jaar. 

Ad Graaumans belandde in de zomer van 1962 via UVV uit Ulvenhout bij NAC, waar hij op 16-jarige leeftijd in de thuiswedstrijd tegen PSV debuteert in het eerste elftal. In zijn tweede duel in Bredase dienst scoort Graaumans (neef van teamgenoot Ati Graaumans) meteen zijn eerste doelpunt. Hij is op dat moment 16 jaar en 320 dagen oud. Tot op heden zijn slechts twee spelers jonger toen ze hun eerste doelpunt op het hoogste niveau scoorden, namelijk Wim Kras (FC Volendam in 1960; 16 jaar en 100 dagen) en Arnold Bruggink (FC Twente in 1994; 16 jaar en 246 dagen). Bij NAC ontwikkelt Graaumans zich tot een volwaardige eredivisiespeler. Hij komt uiteindelijk tot 95 officiële wedstrijden waarin hij zeventien keer het net weet te vinden. Tijdens zijn dienstverband bij NAC degradeert èn promoveert hij met de Bredase club. Ook speelt hij voor NAC in de met 2-1 verloren bekerfinale tegen Ajax in 1967.

PSV

De talenten van de linkermiddenvelder blijven ook niet onopgemerkt bij PSV, dat hem in de zomer van datzelfde jaar vastlegt. Na 21 wedstrijden waarin hij één keer scoort, willen de Eindhovenaren dat de middenvelder fullprof wordt. Graaumans ziet echter meer toekomst in het wegenbouwbedrijf van zijn vader en kiest na één seizoen in Eindhoven daarom voor een parttime contract bij eerstedivisionist FC Den Bosch. Met de Bosschenaren behaalt Graaumans in 1971 het kampioenschap van de eerste divisie. Ook de degradatie van de Bossche club in 1973 maakt hij mee. Na zijn betaald voetbalcarrière - het seizoen 1974-75 is zijn laatste voor FC Den Bosch - keert Ad Graaumans terug naar zijn oude liefde UVV. Op de foto het team van NAC uit het seizoen 1965-1966. Staand v.l.n.r. voorzitter Jacques Raaijmakers, Jacques Visschers, Frits van Ierland, Peter van de Merwe, Rob Mul, Tommy Kaloperovic, Karel Vesters en Joop Korebrits. Gehurkt v.l.n.r. Peet Petersen, Adri Pelkmans, Ati Graaumans, Ad Graaumans, Jan van Gorp en Frans Vermeulen. FOTO NAC MUSEUM



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief