Afbeelding
Foto: Wouter Maeckelberghe

Wielerdorp Rijsbergen haalt Michel Wuyts naar De Koutershof

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

Als het om wielrennen gaat, is Michel Wuyts dé sportcommentator van België. Wielerliefhebbers herkennen zijn stem uit duizenden. Niet vreemd overigens, want bij vrijwel alle grote wielerkoersen zit hij achter de microfoon om verslag te doen, daarbij zijn toehoorders keer op keer verbazend én vermakend met zijn fabuleuze feitenkennis, zijn spitsvondige commentaren en zijn bijzondere anekdotes. In december komt hij op initiatief van Stichting Wielerdorp Rijsbergen naar De Koutershof om er samen met Geert Vandenbon de show 'Dag & Nacht Koers!'te brengen.

Michel Wuyts mag met een gerust hart een duizendpoot worden genoemd. Zo schreef hij al tal van columns en boeken over de wielersport. Ook houdt hij regelmatig lezingen die, hoe kan het ook anders, gerelateerd zijn aan de wielersport en zijn persoonlijke ervaringen binnen de wereld van het wielrennen. Sinds een aantal jaren geldt Wuyts eveneens als een theatermaker. Zo maakte hij, samen met liedjesmaker en gitarist Geert Vandenbon, tussen 2012 en 2016 furore met de meer dan vijftig keer opgevoerde voorstelling 'Planeet Koers'. Het vervolg hierop is 'Dag & Nacht Koers!' en ook nu staat de wielersport uiteraard weer centraal.

Performance

De stap naar het theater kon bijna niet uitblijven. Daar werd Michel Wuyts zich een jaar of acht geleden van bewust nadat hij een voordracht had gegeven in het Belgische Zandhoven. "Met 400 toeschouwers in de zaal heb ik gedurende anderhalf uur geen één keer een tekstvel in mijn handen gehad. 'Dit was geen lezing', zei de organisator na afloop tegen mij, 'maar een echte performance'. Zo ontstond het idee voor het maken van een theatervoorstelling. Daarbij heb ik contact gezocht met Geert Vandenbon die al jaren optrad in culturele centra."

Vrouwen

In hun gezamenlijke shows brengt Geert Vandenbon zelfgeschreven liedjes over de wielersport. Michel Wuyts doet de wielerliefhebbers op het puntje van hun stoel zitten met zijn verhalen en anekdotes. "Voor een deel komen die vertelsels voort uit eigen beleving", aldus Michel Wuyts. "Datgene waarvan je getuige was of waarin je een rol hebt gespeeld, kun je natuurlijk het beste vertellen. Al draait het ook om de kracht van het verhaal zelf. Je moet het publiek ook aan je zien te binden." Een keiharde eis is het misschien niet, maar als het aan Wuyts ligt is een derde van de bezoekers van zijn voorstellingen vrouw. "Hun aanwezigheid is een doorslaggevend element bij de opbouw van mijn verhalen. Alleen verhalen over heroïek, cijfermateriaal of zware gesprekken over doping zou eentonig zijn. Het diep menselijke echter wordt door iedereen geapprecieerd, speciaal door vrouwen."

Risicoloos

Michel Wuyts loop al zó lang mee in het wielerwereldje dat hij welhaast alles al wel een keertje moet hebben gezien. Of niet? "De kans is groot dat alles wat zich voordoet al een keertje gebeurd is", erkent hij. Toch ziet hij, de Tour de France evaluerend, belangrijke verschillen tussen vroeger en nu. "Tegenwoordig zie je in een wedstrijd niet zelden een saaie manier van volgen. Er wordt vaak risicoloos gekoerst", vindt hij. "De renners van vroeger waren zelfstandiger, maar tegelijkertijd ook kwetsbaarder."

Lucien van Impe

Hij verwijst hierbij naar een opmerkelijke gebeurtenis in de loopbaan van Lucien Van Impe, de laatste Belgische winnaar van de Ronde van Frankrijk. Nadat hij in 1976 met bravoure zijn eerste Tour heeft gewonnen, lijkt Van Impe een jaar later opnieuw op weg naar de eindzege. In de rit naar Alpe d'Huez rijdt Van Impe op ruim veertig kilometer van de aankomst alleen weg uit een selecte kopgroep. Hij slaagt er daarbij in om aan de voet van de slotklim bijna drie minuten voorsprong realiseren op zijn achtervolgers: gele truidrager Bernard Thévenet, Hennie Kuiper en Joop Zoetemelk. Een verrassende ommezwaai in het klassement lijkt nabij. Halverwege de beklimming echter krijgt Van Impe, de hete adem van Kuiper in de nek voelend, het zichtbaar steeds moeilijker. Niet veel later laten televisiebeelden opnieuw Van Impe zien, kermend in een gracht langs de kant van de weg. Hij kruipt nog wel terug op zijn fiets, maar wordt niet veel later voorbij gereden door Kuiper en Thévenet. Na afloop verklaart een onthutste Van Impe door een volgwagen te zijn aangereden. "Hij maakte zich kwetsbaar door risico te nemen", weet Michel Wuyts, zelf een groot bewonderaar van de Belgische wielerlegende Eddy Merckx. "Door de manier waarop er tegenwoordig wordt gereden, kweek je eenheidsworst."

Zwakker peloton

Gelukkig zijn er volgens Michel Wuyts nog altijd de Giro d'Italia en de Vuelta. "Ik doe twee grote wielerrondes per jaar en als ik zelf mocht kiezen, zou ik het liefst deze rondes verslaan. Bij zowel de Giro als de Vuelta verschijnt meestal een zwakker peloton aan de start, wat meer kansen op sensatie biedt. Dat winnaar Chris Froome zo kon schitteren in Italië, heeft óók te maken met het zwakkere peloton. In de Tour de France is dat uitgesloten." Genieten kan hij ook van wedstrijden als Parijs-Roubaix, de Amstel Gold Race en de Ronde van Vlaanderen. "Die zijn een stuk aantrekkelijker geworden. Men valt aan van tachtig kilometer, met kans op succes". Volgens Michel Wuyts zijn er drie soorten renners: uitstekende klimmers, buitengewone hardrijders en echte sprinters. "In de Tour de France komen ze allemaal samen. De koers is daarmee een gesloten boek. Ze wachten allemaal om net op dat ene moment toe te slaan."

Lange uitzendingen

Eigenlijk zouden alle ritten een stuk minder lang moeten worden gemaakt, vindt hij. "Dan krijg je een totaal andere perceptie, daar ben ik zeker van. Probleem is echter dat dan de regio's waar wordt gereden niet aan de bak komen. De uitzendingen zijn nu veel te lang. Sinds drie jaar heb ik ook uitzendingen van drie uur. Daarvan zit je soms twee uur op je tanden te bijten. Ik ben maniakaal in het voorbereiden van de uitzendingen. De beste uitzendingen zijn echter die uitzendingen waarbij de strijd zó brandend is dat ik niet eens de kans krijg om mijn voorbereiding te gebruiken. Of ik me ook zo intensief voorbereid op mijn theatershows? Ach, ik heb wel een vijftal steunpunten in de voorstelling verankerd. Gitarist Geert Vandenbon zit echter iedere show aandachtig te luisteren, en na afloop meldt hij telkens dat het toch weer anders was dan de vorige keer. Zo heel strak gepland is het dus ook allemaal niet."[l]

'Dag & Nacht Koers'

De theatervoorstelling 'Dag & Nacht Koers!' van Michel Wuyts en Geert Vandenbon vindt plaats op vrijdag 7 december 2018 in De Koutershof in Rijsbergen. Het is het vierde Wielertheater dat wordt gehouden door Stichting Wielerdorp Rijsbergen. Kaarten zijn verkrijgbaar bij S-Computers in Rijsbergen en via www.wielerdorprijsbergen.nl.

Volgens Michel Wuyts wordt er vaak risicoloos gekoerst. FOTO WOUTER MAECKELBERGHE


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief