Foto: Hanneke Marcelis

Twaalfde plek voor Rijsbergen bij Regionale Scouting Wedstrijden

RIJSBERGEN/BREDA - De scouts van scouting Sint Martinus uit Princenhage hebben de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) gewonnen. Met maar liefst twee ploegen mogen de scouts met Pinksteren de regio gaan vertegenwoordigen op de Landelijke Scoutingwedstrijden. De derde plek, die ook goed is voor een ticket naar de landelijke wedstrijden, ging naar een ploeg van scouting D'n Hartel uit Terheijden. De hoogste ploeg van scouting Rijsbergen eindigde op de 12e plek.


Ze lijken een abonnement te hebben op zonnig weer; de scouts (10 tot en met 15 jaar) van regio de Baronie. Net als voorgaande jaren was het weer prachtig lenteweer tijdens de Regionale Scoutingwedstrijden die traditiegetrouw in april worden gehouden. En dat kwam de ruim 300 deelnemers en 135 man leiding bijzonder goed uit, want ze waren het hele weekend buiten te vinden op het defensieterrein in Rijen.

Kamperen

De Scoutingwedstrijden duurden het hele weekend. Op vrijdagavond kwamen de 52 ploegen, iedere ploeg bestaat uit zo'n zeven scouts, naar het terrein waar ze zo snel en goed mogelijk hun kampement op bouwden met zowel tent als zelf geknoopte keuken. Daarbij werden ook meteen de eerste punten verdiend. Want tijdens het hele weekend konden de scouts punten verdienen voor zowel de activiteiten als voor het kamperen. Eén van de rondlopende juryleden legt uit hoe dat werkt. "De scouts krijgen voor allerlei aspecten punten. Natuurlijk moeten de knopen goed zijn, en moet de tent netjes staan. Maar ook met goed samenwerken haal je punten. Want dat hoort ook bij scouting." In het donker werden de laatste haringen de grond in geslagen en de laatste knopen gelegd, waarna de scouts 's avonds allerlei spellen op het grote activiteitenterrein konden doen.

Op zaterdag kwamen de scouts na een korte nacht weer vroeg uit bed voor een uitgebreide fiets- en wandeltocht. In de groepjes werd vervolgens gekookt, waarna ze 's avonds de tijd kregen om aan allerlei toffe workshops deel te nemen. Vooral bij de kabelbaan, het boogschieten en het lasergamen waren de rijen lang. En ook van het grote kampvuur genoten de scouts enorm.

Bikers

Bij de Scoutingwedstrijden komt ook altijd een stuk creativiteit kijken. Want ook voor de themaopdracht die de scouts voorafgaand aan het weekend al mogen maken zijn punten te krijgen. Het thema van de wedstrijden was dit jaar 'bikerbendes', dus de scouts hadden allemaal hun eigen logo gemaakt. Bij het podium schitterde dan ook 52 creatieve schilden die door de scouts gemaakt waren en die door de themaploeg met kritisch oog beoordeeld werden.

De allerlaatste punten van het weekend waren op de zondagochtend te halen. Bij een uitgebreid potje 'British Bulldogs', ook wel bekend als Hollandse Leeuwen, werden de laatste punten binnen gehaald, waarna de scouts niets anders konden dan afwachten tot de einduitslag. Die kwam 's middags in de stralende zon en onder toeziend oog van veel toegestroomde ouders. De groepen uit Breda deden het bijzonder goed. Bij de laatste tien waren er onder andere nog ploegen van Sint Martinus (Princenhage), D'n Hartel (Terheijden), Frederik Hendrik (Bavel) en Sint Joris (Haagse Beemden) in de race. Maar uiteindelijk was het Sint Martinus die het meeste indruk maakte. Niet één, maar twee ploegen van de vereniging mogen binnenkort naar de Landelijke Scoutingwedstrijden.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief