Het hek waar zo veel om te doen is
Het hek waar zo veel om te doen is (Foto: De Leijhoeve)

De Leijhoeve verbaasd over afgesloten hek tijdens Boerendag

RIJSBERGEN - Veel kinderen, cliënten, klanten, vrijwilligers en personeel en het bestuur van van Stichting Kinderboerderij De Leijhoeve in Rijsbergen hebben hun ongenoegen geuit over de gang van zaken tijdens de Boerendag van afgelopen weekend. "Wat weer een feest voor onze cliënten had moeten worden, is geëindigd in een trieste dag vol teleurstellingen", aldus het bestuur van De Leijhoeve.


In de periode voor de Boerendag werken de cliënten (mensen met een beperking) heel hard om de kinderboerderij zo mooi mogelijk te maken en genoeg producten te bakken om aan de man te brengen. Gebruikelijk komen op die dag veel ouders, familieleden en kennissen naar De Leijhoeve, die tevens een bezoek brengen aan de Boerendag. "Deze mensen betalen allemaal netjes entree en genieten van wat Rijsbergen op die dag te bieden heeft. De Leijhoeve kan zich op zo'n dag ook presenteren aan de vele bezoekers en pikt ook wel een klein graantje mee omdat kinderen op de boerderij spelen en de ouders in de gelegenheid zijn om even uit de drukte op het terras van de brasserie wat te drinken."

Zwart doek

Afgelopen zaterdagmorgen werden de medewerkers van De Leijhoeve verrast met een groot hekwerk dat door het bestuur van de Boerendag tussen het Boerendagterrein en de kinderboerderij was geplaatst en met sloten was dicht gemaakt. "In de loop van de dag is er zelfs nog een zwart doek over gehangen zodat de kinderboerderij niet meer zichtbaar was. Ook de twee verwijsborden op de Tiggeltsebergstraat naar de parkeerplaats van de kinderboerderij waren uit de grond gehaald en zelfs het wandelpad naar De Leijhoeve was afgesloten. We waren dus via de normale weg volledig afgesloten en niet meer bereikbaar voor hulpdiensten, en mochten blijkbaar geen onderdeel meer uitmaken van het evenement zoals dat al jaren de gewoonte is." Het bestuur van De Leijhoeve zegt dat niemand over deze actie vooraf contact heeft gehad met de organisatie van de Boerendag en zich daarom buitengesloten voelt.

Vrijwilligers

Het bestuur van de Boerendag laat in een reactie weten inderdaad de toegangswegen tot het evenemententerrein, conform de afspraken in de vergunning, afgesloten te hebben. Vier van deze toegangswegen zijn ingericht met een entreepost, namelijk Tiggeltsebergstraat, Waterman, Heiveld en Laguitensebaan. Door een gebrek aan vrijwilligers die de vijfde en zesde entreepost wilden bemensen, zijn deze toegangen tot het afgesloten terrein dichtgezet. Zo ook de entree aan de zijde van de kinderboerderij. In het verleden werd de entreepost buiten de kinderboerderij geplaatst; in 2017 werd de entreepost tussen het Boerendagterrein en de kinderboerderij geplaatst.

Afbakenen

De Boerendag zegt uitdrukkelijk geen verwijsborden te hebben verwijderd en evenmin het zicht op de kinderboerderij te hebben ontnomen. "Integendeel, we vinden het prima dat De Leijhoeve geopend is, zoals we het het ook prima vinden dat Het Trefpunt, binnen het evenemententerrein, bezoekers een kopje koffie en gebak presenteert. Dat is het goed recht van de ondernemer. Tegelijkertijd willen we het evenemententerrein van de Boerendag wel op een deugdelijke manier afbakenen en zijn we daarbij afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers."

Contact

Het bestuur zegt het ook begrijpelijk te vinden dat het vervelend is geweest dat de vrijwilligers en bewoners van De Leijhoeve hun getroffen voorbereidingen niet uit hebben kunnen voeren. "Vanzelfsprekend waren we graag het overleg hierover aan gegaan. Sterker nog, ons bestuurslid is vier weken voorafgaand aan het evenement bij de Leijhoeve geweest om een en ander te bespreken, de verantwoordelijken hebben vervolgens geen contact meer opgenomen. Het was de vrijwilligers op De Leijhoeve dus bekend. Of althans, het had bekend moeten zijn."

Voorkomen

De afsluiting van het terrein heeft plaatsgevonden tussen vrijdagavond 21.00 uur en zaterdagnacht 04.00 uur. "Hierdoor is tevens voorkomen dat de bezoekers van de after party in de feesttent in de nachtelijke uren over de kinderboerderij zouden lopen. In het verleden heeft dit tot overlast en vernielingen geleid. Door de toegang geheel af te sluiten is dat dit jaar voorkomen." Volgens het bestuur van de Boerendag is De Leijhoeve altijd bereikbaar geweest via de calamiteitenroute langs het dorpsplein. "Wellicht ten overvloede, tien dagmedewerkers van de Boerendag hebben de sleutel om - indien er een grote calamiteit plaatsvindt - deze hekken direct te kunnen openen. Van een gevaarlijke situatie is derhalve geen sprake."

Het bestuur laat weten op een constructieve manier met De Leijhoeve het gesprek aan te willen gaan over de kwestie.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Kantoor Medewerker

Oud Gastel

Constructiewerker / Lasser (MIG/MAG)

Zundert

Medewerker Kwaliteitsdienst

Kruiningen

administratief medewerker

Raamsdonksveer

Bezorgers

Omgeving Roosendaal en Bergen op Zoom

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief