Na een reis door China ontstond bij kweker Johan Jansen de gedachte om in Nederland thee te gaan kweken.
Na een reis door China ontstond bij kweker Johan Jansen de gedachte om in Nederland thee te gaan kweken. Foto: Special Plant

Johan Jansen verovert de wereld met Zundertse thee

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT- Zo'n twaalf jaar geleden begon kweker Johan Jansen met de teelt van thee. Hij wilde een theesoort ontwikkelen die in het Nederlandse klimaat kon gedijen. En daarin is hij geslaagd. Inmiddels is zijn thee in diverse varianten verkrijgbaar en kunnen consumenten ook in hun eigen tuin theeplanten laten groeien en er zelf thee van maken.

Na een reis door China ontstond bij Johan de gedachte om in Nederland thee te gaan kweken. Hiervoor importeerde hij uit verschillende landen met een koud klimaat theeplanten. U kunt dan denken aan planten uit koude delen van Rusland en Japan. De planten zijn in de loop der jaren steeds veredeld door ze met andere soorten te kruizen, net zo lang tot er een theesoort ontstond die in Nederland prima gedijt. Zelfs in koude winters. De plant heet: Camellia sinesis.

Thee maken

"Eerst wilde ik alleen maar theeplanten kweken. Later wilde ik hiervan ook mijn eigen thee maken. Dat is gelukt en de thee is inmiddels bij verschillende supermarkten in de regio te koop onder het merk Tea by Me". Aan het woord is Johan die met groot enthousiasme vertelt over hoe het allemaal zover heeft kunnen komen. "Iedereen kan nu theeplanten in zijn tuin zetten en de blaadjes daarvan oogsten om er zelf thee van te maken", vertelt hij. "De planten zien er ook nog eens leuk uit, zijn groenblijvend en ze kunnen ook als heg in een tuin geplant worden".

Zelf doen

In het kort komt het erop neer dat vanaf maart tot midden oktober de theeblaadjes geplukt en verwerkt kunnen worden. Eerst moeten ze verhit worden tot circa 280 graden. Dit kan bijvoorbeeld in een wokpan. Daarna moeten de blaadjes tot een soort bal gekneed worden. Door het kneden komt de olie uit de blaadjes vrij. Daarna kunnen ze gedroogd worden, bijvoorbeeld in de oven. Die moet dan niet hoger dan op 50 graden staan. Hierna zijn de theeblaadjes klaar en kan er thee van gezet worden. Het bedrijf van Johan, Special Plant genaamd, beschikt over apparatuur om zelf thee te maken.

Gezondheid

Door de hiervoor beschreven werkwijze ontstaat groene thee. U weet wel, dat is die theesoort die heel heilzame effecten op onze gezondheid kan hebben. "Als iemand elke ochtend op zijn nuchtere maag twee glazen groene thee drinkt, heeft dat gedurende de verdere dag een stabiliserende werking op diens bloedsuikerspiegel", vertelt Johan met kennis van zaken. "De zucht naar zoet wordt daardoor sterk verkleind en dat heeft bijvoorbeeld een gunstige invloed als iemand wil afvallen".

Theesommelier

Johan heeft zelfs een theesommelier (een gespecialiseerde theeproever) in de arm genomen om zijn product te keuren en te verfijnen. Ook wordt nu onder leiding van Special Plant, dat in Zundert op acht hectare grond thee kweekt, in verschillende andere Europese landen thee geteeld, bijvoorbeeld in Finland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief