Realisatie van een glasvezelnetwerk in de gemeente Zundert is afhankelijk van het aantal aanmeldingen.
Realisatie van een glasvezelnetwerk in de gemeente Zundert is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. (Foto: Ebbes Fotografie)

Glasvezel: nog niet genoeg aanmeldingen voor aanleg

ZUNDERT - Het is nog onzeker of de gemeente Zundert glasvezel krijgt. Netwerkbeheerder E-fiber gaat aan de slag als minimaal dertig procent van de inwoners 'ja' zegt tegen glasvezel. Bewoners hebben tot 1 februari de tijd om zich aan te melden.


In de gemeente Zundert voert E-Fiber al een aantal maanden campagne voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Tijdens deze campagne worden alle bewoners en ondernemers geïnformeerd over de voordelen en mogelijkheden van glasvezel. E-Fiber voorziet niet alleen de kernen maar ook de buitengebieden van een snelle verbinding. "Als we het glasvezelnetwerk gaan aanleggen, slaan we niemand in de gemeente Zundert over. We komen ook bij de verste boerderijen, want iedereen heeft recht op glasvezel", aldus commercieel directeur Gerard Overmars.

Unieke lijn

Met een glasvezelnetwerk profiteer je van snel internet, haarscherpe televisie beelden en kraakhelder geluid. Het netwerk heeft een enorme capaciteit, speelt in op de groeiende vraag naar data en is stabieler, sneller en betrouwbaarder dan de huidige traditionele koperkabel. Glasvezel is volgens Overmars de toekomst. Gebruikers bepalen zelf bij wie ze internet, televisie of telefonie afnemen. "Elk adres heeft een unieke lijn en je hebt geen last van storingen van andere kabels. Je bent volledig klaar voor de toekomst. Bovendien is het milieuvriendelijker."

Dertig procent

In een aantal gemeenten in Nederland ligt het glasvezelnetwerk van E-Fiber er al. Op verschillende manieren wil E-Fiber de inwoners van de gemeente Zundert enthousiasmeren en overtuigen om voor glasvezel te kiezen. Als dertig procent van de gemeente Zundert 'ja' zegt tegen glasvezel, dan wordt het glasvezelnetwerk aangelegd. Half 2020 zal dan - nadat een aannemer is geselecteerd - de eerste schop in de grond gaan. Overmars verwacht dan dat iedereen in de gemeente Zundert binnen zo'n twee jaar glasvezel heeft.

Buitengebieden

E-Fiber vindt dat iedereen in Nederland recht heeft op snel en betrouwbaar internet. E-Fiber kiest ervoor om, in tegenstelling tot veel andere partijen, ook de adressen in de buitengebieden kosteloos van een aansluiting te voorzien. Bewoners kunnen een abonnement afsluiten bij één van de providers die actief zijn in de gemeente Zundert.

Toekomst
Overmars heeft er vertrouwen in dat minimaal dertig procent zich aanmeldt bij een provider. "Wij als E-Fiber zijn bereid om veel te investeren in de aanleg van het netwerk. Maar we kunnen het niet alleen, we hebben echt de steun van inwoners nodig. Denk niet: 'Mijn buurman doet het wel', maar zet je schouders eronder."

Meerwaarde

Bij de presentatie van de plannen voor de realisatie van een glasvezelnetwerk sprak wethouder Patrick Kok de woorden: 'De postduif kan met pensioen'. Woorden die hij eind september vorig jaar, vlak voor de start van de campagne voor de komst van glasvezel, nog maar eens onderstreepte. "De aanleg van een glasvezelnetwerk is van grote meerwaarde voor bedrijven en inwoners. Onze ambitie is dan ook om het buitengebied én de dorpskernen zogezegd te 'beglazen'. Ik trek graag een parallel met de tijd dat Internet in opkomst kwam. Toen nam de economie een enorme toevlucht. De komst van glasvezel kan weer een zetje in de rug voor Zundert BV vormen".

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief