Nestkastjes moeten natuurlijke vijand van processierups aantrekken
Vrijwilligers van het VRC Zundert zijn druk in de weer om zoveel mogelijk nestkastjes te timmeren.
Vrijwilligers van het VRC Zundert zijn druk in de weer om zoveel mogelijk nestkastjes te timmeren. (Foto: Charles Luijten)

Nestkastjes moeten natuurlijke vijand van processierups aantrekken

KLEIN ZUNDERT - Bij het Vogelrevalidatiecentrum (VRC) Zundert komt momenteel de ene na de andere spijker onder de hamer. Vrijwilligers zijn druk in de weer om zoveel mogelijk nestkastjes te timmeren. De kastjes moeten straks vogels lokken die - als natuurlijke vijand - de helpende hand kunnen bieden bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Grote stapels nestkastjes liggen al klaar om te worden opgehangen.


Wandelaars die het op de Raamberg onder Klein Zundert gelegen Vogelrevalidatiecentrum (VRC)aan de Luitertweg passeren, zullen zich de laatste dagen misschien wel hebben afgevraagd wat al het geluid van zaagmachine en hamerslagen te betekenen heeft. Het antwoord is kort: een groep vrijwilligers is er druk doende zoveel mogelijk nestkastjes te timmeren. We nemen een kijkje, doch wanneer we er binnenstappen, zit een club van zo'n vijftien man in de kantine aan de lunch. Daarvan zit een achttal onrustig op zijn stoel. De vrijwilligers staan te popelen om het op de werkbank liggende timmergereedschap weer ter hand te nemen. Er is immers veel werk aan de winkel. Alle hens aan dek dus.

Delicatesse

Het is nog niet zo heel lang geleden dat de kranten vol stonden met berichten over de gevreesde en flink overlast gevende processierups. Met een soort stofzuiger werden boomstammen en takken gezogen waarop de rupsen zich massaal vastklampten. Vooral mezen kunnen als natuurlijke vijand een belangrijke bijdrage leveren aan een effectieve aanpak van de rupsenplaag. " Vandaar dat u hier honderden opgestapelde nestkastjes aantreft die door vrijwillige handen zijn gemaakt", zegt Anne-Marie Brosens van het VRC. Zo te horen is de processierups een soort delicatesse voor de koolmees. De kleine vogel heeft bovendien ook de nodige noten op haar zang. Ze is namelijk zeer kieskeurig bij het zoeken naar een onderkomen om daarin een gezinnetje te stichten. Het nestkastje dat daarvoor uitstekend van dienst kan zijn, moet dan ook voldoen aan de juiste afmetingen.

Bestellingen

De processierups duikt in april op en is in het midden in de zomer volwassen. De rups met grijsgroene kleur opent vervolgens de aanval op het uitgelopen eikenblad. Dat wordt meestal pas ontdekt wanneer een deel van de eikenboom reeds kaalgevreten is. De haartjes van de rups bezorgen heel veel jeuk. "De Gemeente Breda was er op de een of andere manier achter gekomen dat in ons Vogelrevalidatiecentrum nestkastjes te verkrijgen waren. Ze kwamen met ons in contact en vrij snel deed Breda haar eerste bestelling. Andere gemeenten in de regio volgden, zoals Alphen-Chaam", aldus Anne-Marie van het VRC. Ook de Gemeente Zundert bleef niet achter. Navraag bij woordvoerder Didier van Aert leert dat de Gemeente Zundert inmiddels reeds 250 nestkasten heeft neergehangen. Enkele locaties zijn Maalbergen, Helstraat en Tiggeltsebergstraat. Nog 220 nestkastjes zijn in bestelling om deze op de Zundertse scholen uit te geven. De inkomsten die via het fabriceren van de nestkastjes worden binnengehaald zijn overigens zeer welkom aangezien het VRC niet langer subsidie van de Provincie Noord-Brabant ontvangt.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>