Een van de vele historische foto's uit de archieven van Ons Genoegen.
Een van de vele historische foto's uit de archieven van Ons Genoegen. Foto: Archief Ons Genoegen

Kruisboogvereniging Ons Genoegen viert honderdste verjaardag

Door: Rinske van Beers Algemeen

ZUNDERT - Op 1 maart 2020 bestond kruisboogvereniging Ons Genoegen honderd jaar. Op 7 maart wordt er een mooie feestdag gehouden voor de leden. In de avonduren is er een receptie waar iedereen welkom is om dit heuglijke feit te vieren.

De jubileumcommissie bestaande uit Johan Vriends (voorzitter van de vereniging), Martien Vriends, Jaan Elst en Niels Vriends, heeft het afgelopen jaar niet stilgezeten. Zij hebben hun uiterste best gedaan om de leden een geheel verzorgde dag aan te kunnen bieden.

Geschiedenis
Ons Genoegen is op 1 maart 1920 o.a. opgericht door de eerste voorzitter Hein Gerritsen. Op Stuivezand werd bij het toenmalige café van Mieke Broeken een stuk grond gevonden en er werd met de bouw begonnen. Later werd de familie Goossens uitbater van café Stuivezand. In de loop der jaren verhuisde de schietbaan en werd deze aangepast aan de eisen van de tijd. Het oude schietgebouw werd vervangen door een stenen gebouw met zes banen. Door de groei van het aantal leden moest het gebouw weer groter gemaakt worden. Er werd uitgebreid naar acht automatische banen. Dit bevorderde de veiligheid en er waren geen pijlendragers meer nodig.

Cor Goossens

Cor Goossens was jaren gastvrouw van Ons Genoegen en voor Cor was dit haar lust en haar leven. "Zij stond altijd klaar voor onze club." In 1979 droeg ze het stokje over aan Louis en ook bij hem kwam Ons Genoegen op de eerste plaats. "Toen Louis het café overnam hebben wij dan ook altijd de hoop gehad dat we ons 100-jarig bestaan zouden kunnen vieren op Stuivezand waar het allemaal begon." Wegens gezondheidsredenen zette Louis de zaak te koop en na 98 jaar had 'Ons Genoegen' geen schietbanen meer op Stuivezand. Er werd een tijdelijk onderkomen gevonden bij zustervereniging De Gezellige Vrienden bij José van café Neefs. "Wij zijn erg goed ontvangen en danken hen voor de gastvrije jaren."

Activiteiten
"Wij zijn een actieve vereniging en organiseren door het jaar heen vele wedstrijden en feestdagen", meldt de jubileumcommissie. Ons Genoegen organiseert thuis: het koningschieten, de rottenverschietingen, de trainingswedstrijden, de 30 schot, de kampioensprijs en de koppelwedstrijd. Hiernaast neemt de kruisboogvereniging deel aan alle wedstrijden in de kring Zundert en bij de Nederlandse Kruisboog Bond (NKB). "Zoals bij elke sport gaat het natuurlijk om de prestaties, maar de gezelligheid is bij ons zeker zo belangrijk." Elk jaar is er een teerfeest, een familiedag en een dag waarin de prijzen van het afgelopen seizoen worden uitgereikt. Op deze dag worden ook de verenigingsman en -vrouw van het jaar bekendgemaakt. "Wij organiseren ook jaarlijks de Toon Hereijgers verschieting, ten bate van de kankerbestrijding. En in de maanden juli en augustus kan er dagelijks een fotopuzzelfietstocht worden gereden."

Toekomst
In 2018 is Ons Genoegen samen met Eendracht Maakt Macht, de '30 meter match' en de 'Moerse Bossen' begonnen met de bouw van een nieuwe schietbaan. "Dit kun je als club niet alleen. Wij zijn dan ook erg blij met deze samenwerking. Natuurlijk danken wij alle vrijwilligers die hun steentje hebben bijgedragen." Vanaf het nieuwe seizoen wordt er op de nieuwe locatie geschoten. Kruisboogvereniging Ons Genoegen is met deze nieuwe schietbaan en clubhuis klaar voor de toekomst.

Leden
Met 41 leden, waarvan 30 actief, is Ons Genoegen één van de grootste kruisboog verenigingen van Nederland. "Het leden aantal groeit nog steeds en wij hopen ook dit nieuwe jaar nieuwe schutters te mogen verwelkomen." Tijdens het hele 100-jarige bestaan zijn er maar zes ereleden benoemd, onder wie Louis Goossens. "Erelid word je bij ons niet zomaar, dan moet je echt wel iets bijzonders hebben betekent."

Jubileumcommissie
De commissie is een jaar geleden begonnen om dit jubileumjaar een feestelijk tintje te geven. Op 29 en 30 augustus 2020 organiseert Ons Genoegen de Nationale kampioenschappen kruisboogschieten. "De gehele top van de kruisboogsport is dan bij onze vereniging aanwezig." Het belangrijkste is echter het jubileumfeest zèlf, dat komende zaterdag plaats gaat vinden. De leden beginnen die dag om 9.45 uur waarna een dag- en avondprogramma volgt wat zeker de moeite waard is. Ter gelegenheid van haar 100-jarig jubileum houdt Ons Genoegen komende zaterdag ook een receptie bij 'De Moerse Bossen'. Van 19.00 uur tot en met 20.30 uur is iedereen van harte welkom. "Aangezien wij niet van al onze oud-leden adressen hebben, doen wij hierbij aan hen een extra oproep om de receptie te bezoeken zodat we samen kunnen proosten op dit unieke jubileum."

 

 

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief