Foto: Addo Sprangers

Gemeenteraad Zundert buigt zich over onderwijshuisvesting

ZUNDERT - De vergadering van De Ronde komende woensdagavond staat volledig in het teken van onderwijshuisvesting. De raad buigt zich over vier onderwerpen: de uitbreiding van IKC De Plaetse in Rijsbergen, het voorstel voor de locatie van het Integraal Kindcentrum (IKC) in de kern Zundert, het voorstel voor verbouw of vernieuwbouw van de IKC-locatie in Klein Zundert en de uitwerking van het zogeheten model innovatieve financiering.


Om met het eerste te beginnen: voor IKC De Plaetse is voorzien in een uitbreiding van twee leslokalen. “De behoefte daaraan werd in december 2018 al door het college vastgesteld”, weet wethouder Johan de Beer. “Inmiddels is er tijdelijke huisvesting gerealiseerd in De Koutershof. Het is echter de bedoeling dat met ingang van het schooljaar 2021-2022 de uitbreiding van de schoollokalen is gerealiseerd”.

IKC Zundert

Voor wat betreft de locatie van het IKC in de kern Zundert, waarin onder meer de huidige basisscholen Sint Anna en Zonnebloem moeten worden ondergebracht, is er meer discussie. Met het oog op het toen nog vast te stellen Integraal Huisvestingsplan (IHP) Onderwijsvoorzieningen Gemeente Zundert schoof het college na een locatieonderzoek in een eerdere fase maar liefst zes mogelijke locaties naar voren. Naast de locatie van basisschool Zonnebloem waren dit de locaties basisschool Sint Anna, Onder de Mast, JeeKaaCee, De Tuinderij en De Wildert. Dit aantal werd vervolgens teruggebracht tot drie (Zonnebloem, Sint Anna en Onder de Mast), maar tot overeenstemming zijn het schoolbestuur van Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ) en het Zundertse gemeentebestuur - ondanks goed overleg - nooit gekomen.

Onder de Mast

 SPOZ heeft een uitgesproken voorkeur voor de locatie Onder de Mast. “Op die locatie maken alle betrokkenen een frisse start”, zo stelt Leonie van Breda, voorzitter College van Bestuur van SPOZ. “Ook hechten we er waarde aan dat veel kinderen te voet of met de fiets naar school kunnen komen. Op de locatie Onder de Mast is er bovendien alle ruimte voor een prachtige school met kinderopvang en veel parkeerruimte. Bij andere opties hebben we onze twijfels”. 

Burgemeester Manderslaan

Wethouder Johan de Beer denkt er anders over en pleit namens het college voor nieuwbouw van het beoogde IKC Zundert op de plek van basisschool Zonnebloem aan de Burgemeester Manderslaan. “Nieuwbouw op de locatie Onder de Mast zou betekenen dat we óók een nieuwe sporthal moeten bouwen, wat weer een extra investering zou betekenen. Een IKC aan de Burgemeester Manderslaan is mooi centraal gelegen en dichtbij de dorpskern met al haar functies”.

Nieuwbouw

Voor Klein Zundert maakt het college zich sterk voor nieuwbouw aan de achterzijde van de Sint Antoniusschool. “Door achter het huidige schoolgebouw te bouwen, kunnen we het huidige gebouw zo lang mogelijk open houden. Dat scheelt weer in de kosten voor tijdelijke opvang. Nieuwbouw is ons inziens de beste optie als er moet worden gekozen tussen nieuwbouw en vernieuwbouw. In het laatste geval is er namelijk veel meer kans op verrassingen. Het IKC Klein Zundert moet een compact, klassiek schoolgebouw worden, met zogezegd kinderopvang in het groen. Het KBO-gebouw Levenslust blijft gewoon bestaan. Voor grotere bijeenkomsten zou de KBO straks gebruik kunnen maken van het op een steenworp afstand gelegen IKC Klein Zundert”.

Financiering

Het concept van innovatieve financiering ten slotte voorziet in bundeling van de verschillende geldstromen. De totale verantwoordelijkheid van beheer en onderhoud van de schoolgebouwen zou dan komen te liggen bij het onderwijs. “Daartoe gaan we ook een intentieovereenkomst aan”, aldus wethouder Johan de Beer. “Op deze manier zou bijvoorbeeld kunnen worden geïnvesteerd in duurzaamheid, wat ook weer scheelt in de exploitatie. De schoolbesturen zijn positief, al hebben we nog een lange weg te gaan”.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>