Onderzoek naar zorgfraude door Zundertse thuiszorgorganisatie
Foto: Uta Herbert - Pixelio

Onderzoek naar zorgfraude door Zundertse thuiszorgorganisatie

ZUNDERT - Thuiszorgorganisatie Zorgbrigades in Zundert heeft vermoedelijk indicatiestellingen vervalst. Daarbij is bewust een andere werkelijkheid geschetst, waardoor zorggelden niet juist zijn besteed. De Recherche Zorg van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is een onderzoek gestart naar deze zorgfraude. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM).


Het onderzoek richt zich op thuiszorgorganisatie Zorgbrigades en de vermoedelijk leidinggevenden van deze organisatie. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en oplichting. Om bepaalde vormen van thuiszorg te kunnen declareren bij de zorgverzekeraar is een indicatiestelling nodig. De verdenking in dit onderzoek richt zich op het valselijk opmaken van indicatiestellingen voor thuiszorg en het gebruik maken van deze valse indicatiestellingen. 

Aangifte

De Inspectie SZW heeft woensdag een woning aan de Leeuwerikstraat in Zundert doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op onder meer computers, administratie en geld. Het onderzoek startte na een aangifte van zorgverzekeraar CZ bij de Inspectie SZW. De zorgverzekeraar deed aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting door de thuiszorgorganisatie. Volgens CZ had de thuiszorgorganisatie bewust een niet bestaande werkelijkheid geschetst dat de indicaties waren gesteld door bevoegde indicatiestellers. De thuiszorgorganisatie heeft daarvoor de namen en de gegevens gebruikt van bevoegde indicatiestellers, zonder hun medeweten en goedkeuring.

Welzijn

De persoon of de personen die de valse indicatiestellingen voor thuiszorg hebben opgemaakt zijn niet gekwalificeerd. Hierdoor is het onbekend of de nodige zorg juist geïndiceerd is, en of de juiste zorg vervolgens is verleend. Hierdoor komt het welzijn van zorgbehoevenden in gevaar. Fraude in de zorg is dus niet alleen gekoppeld aan onterechte betalingen. Er is ook een risico voor degene die de zorg ontvangt. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>