Jos Jochems op het bloemenveld: 'De drukke agenda mis ik wel een beetje'
Jos Jochems op het bloemenveld: 'De drukke agenda mis ik wel een beetje' Foto: Tess Mutsters

Een stil corsoweekend in Zundert

Door: Tess Mutsters Algemeen

ZUNDERT - Jos Jochems is inmiddels al drie jaar voorzitter van Stichting Bloemencorso Zundert. Normaal is de week voor corso een enorm drukke week voor hem, maar dit jaar even niet. Nu het corso niet doorgaat is zijn agenda akelig leeg. Gelukkig zijn er wat lichtpuntjes waar hij naar uitkijkt.

"Ik fiets ieder jaar op corsozondag door Zundert. Dan zie ik alle wagens aankomen en maak ik met iedereen een praatje. Dat rondje ga ik dit jaar ook fietsen, al zal ik hem dit jaar wat minder vroeg op de ochtend maken," lacht Jos Jochems.

Corso-expositie

Zondagmiddag om half twee wordt de corso-expositie geopend. "Precies op de tijd waarop normaal de optocht begint. Die opening mag ik ook bijwonen en ook bij de voorbereidingen probeer ik af en toe een handje te helpen. Dat zorgt ervoor dat je toch ergens een beetje naartoe kunt leven, maar het corsoweekend gaat er zeker stil bij liggen dit jaar."

Bekendmaking

De stichting volgde de ontwikkelingen op het gebied van corona op de voet en wist dat er bijna geen ontkomen aan was: corso kon niet doorgaan. Op 31 maart werd dat officieel bekendgemaakt.

Hectiek

De week daarvoor was een week van hectiek, vertelt Jochems. "Er is gewoon zo veel dat je dan moet regelen en dat zorgt voor een hoop stress, daarbij ben je niet iets leuks aan het regelen. Je last een heel groot evenement af dat enorm belangrijk is voor ons dorp. Dat is niet niks."

Ademhalen

"Toen het nieuws eruit was, kon ik weer even rustig ademhalen. Het deed wel echt pijn om de knoop door te hakken, het voelde niet goed, maar we wisten dat we er goed aan deden. Toch was het een kloteweek."

Gat in zomer

Het nieuws dat het corso werd afgelast, werd met alle begrip ontvangen, maar het zorgde wel voor een gat in de zomer van heel veel Zundertenaren. Ook bij Jochems ontstond er een leegte. "Je bent natuurlijk enorm veel tijd kwijt met het regelen van zo’n corso. Dat hadden we nu niet en dus heb ik eigenlijk een hele rustige zomer gehad."

Doorvergaderd

"Ik ben zelfs voor het eerst in lange tijd weer eens op vakantie geweest, verder heb ik het tennissen weer eens opgepakt," vertelt Jochems. "Natuurlijk hebben we wel gewoon doorvergaderd, wat dat betreft staan we echt wel in de startblokken voor volgend jaar."

Gemis

Missen doet hij het corso sowieso. Jochems: "Vooral het contact maken met mensen en met de buurtschappen, maar ook de drukke agenda mis ik wel een beetje. Het is best lekker rustig, maar naar zo’n groot evenement toeleven en werken is ook wel geweldig."

Corsozondag

"Zeker als je dan op corsozondag rond half 6 alle wagens terug op het veilingterrein ziet staan en je weet dat je er weer een succesvol corsojaar op hebt zitten. Dat is een heerlijk gevoel en ik hoop dat ik dat volgend jaar weer mag zien."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief