Tijmen Dekkers en Willy van Schie ijveren voor een structurele oplossing voor de Assortimentstuin.
Tijmen Dekkers en Willy van Schie ijveren voor een structurele oplossing voor de Assortimentstuin. Foto: Addo Sprangers

Klein Zundert strijdt voor behoud groen

Door: Addo Sprangers Algemeen

KLEIN ZUNDERT - Wat gaat er met de Assortimentstuin in Klein Zundert gebeuren? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt, zeker nadat Stichting Bij Anna vorig jaar mei liet weten niet langer te willen zorg dragen voor beheer en onderhoud van de Assortimentstuin. Tijmen Dekkers en Willy van Schie maken zich als inwoners van Klein Zundert sterk voor het behoud van het stukje groen.

Dat deden zij naar eigen zeggen vorig jaar al middels het bundelen van de door inwoners van Klein Zundert aangedragen ideeën voor de Assortimentstuin, in reactie op het door de Gemeente Zundert gestarte participatieproces voor de toekomstige inrichting van het stuk grond. De Assortimentstuin is momenteel nog altijd in het bezit van Staatsbosbeheer. Nadat Stichting bij Anna de met Staatsbosbeheer en de Gemeente Zundert overeengekomen gebruiksovereenkomst ontbond, bood Staatsbosbeheer het perceel te koop aan bij de Gemeente Zundert die echter niet toehapte.

Kostbaar

“De Assortimentstuin is geen plek waar we grootschalige natuur kunnen ontwikkelen”, legt woordvoerder Albert Goorden namens Staatsbosbeheer uit. “Bovendien is het voor ons kostbaar qua beheer en onderhoud. De grond is daarom aangeboden aan de Gemeente Zundert, maar die kwam na een jaar tot de conclusie dat aankoop van de Assortimentstuin in financieel opzicht geen haalbare kaart is. Binnenkort bieden we de overheden - gemeente, waterschap en Provincie Noord-Brabant - de grond opnieuw te koop aan. Wordt vanuit de overheden ‘nee’ gezegd, dan gaat de in principe voor landbouw bestemde grond op enig moment opnieuw in de verkoop. Op dat moment kan iedereen de grond kopen.”

Lange termijn

Dat laatste is een scenario dat Tijmen Dekkers en Willy van Schie beslist niet zien zitten. Zij vrezen dat dan via een projectontwikkelaar wellicht toch woningbouw in de Assortimentstuin gaat plaatsvinden in de toekomst of dat er zich, in het andere geval, een kweker vestigt in het beekdal. Tijmen Dekkers: “De Assortimentstuin ligt van oudsher gevoelig. Het is eigenlijk de laatste groene mantel tussen Zundert en Klein Zundert. Wij zijn van mening dat die er ook moet blijven. Ook al wil de Gemeente Zundert de grond niet kopen.” ‘Bottleneck’ is het onderhoud en de daarmee gepaard gaande kosten, weet ook Willy van Schie die de Assortimentstuin bijna haar achtertuin mag nomen. “Ik woon hier al twaalf jaar. Het is leuk dat er paardjes staan en dat een vrijwilliger zo goed en kwaad als het kan de Assortimentstuin bijhoudt, maar die man wordt ook een dagje ouder. Er moet een structurele oplossing komen.”

Verdienmodel

Tijmen Dekkers heeft daar wel een idee voor. “Je hebt financiële middelen nodig om op lange termijn het onderhoud van de vijf à zes hectaren grote Assortimentstuin te kunnen garanderen. Wellicht kan er via Stichting WindCent - verantwoordelijk voor het beheer van de opbrengsten van de windmolens langs de A16 - budget worden gecreëerd. Of zijn er andere ideeën voor een rendabel verdienmodel van waaruit het onderhoud van de Assortimentstuin kan worden bekostigd. Via de Dorpsraad Klein Zundert horen we die graag.”

De Gemeente Zundert houdt zich voorlopig op de achtergrond, zo laat een persvoorlichtster weten. “Staatsbosbeheer is nu aan zet. Mocht zich straks een potentiële koper melden, dan is de verwachting dat die ook eerst bij de Gemeente Zundert aanklopt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief