Ex-roker Benny Vergauwen rookte vanaf zijn vroege jeugd tot zijn 35ste dagelijks ongeveer anderhalf pakje sigaretten.
Ex-roker Benny Vergauwen rookte vanaf zijn vroege jeugd tot zijn 35ste dagelijks ongeveer anderhalf pakje sigaretten. Foto: collectie Benny Vergauwen

‘App van Stoptober heeft mij geholpen bij het omzetten van de knop’

Door: Addo Sprangers Algemeen

WERNHOUT - Zijn deelname aan Stoptober drie jaar geleden maakte dat Benny Vergauwen tegenwoordig als niet-roker door het leven gaat. “De app van Stoptober heeft mij geholpen bij het omzetten van de knop, maar je moet er zelf wel echter staan. Anders lukt het niet.”

Naar eigen zeggen rookte hij vanaf zijn vroege jeugd tot zijn 35ste dagelijks ongeveer anderhalf pakje sigaretten. “Zelf heb ik wel eens geprobeerd om te stoppen, maar na vier weken hield het wel op. Dat was in die tijd mijn meest succesvolle poging.” Tijden veranderen echter. Dat geldt ook voor het leven van Benny Vergauwen. “Ik ben andere mensen tegengekomen en er zijn kinderen in mijn leven gekomen. Die stelden mij op zeker moment de vraag: ‘Waarom rook je? Daar ga je dood van’. Ik kon er geen fatsoenlijk antwoord op geven.” Het was voor hem hét moment om via Stoptober een nieuwe stoppoging te wagen. “Ik heb de app gedownload die je tijdens het traject begeleidt. Je moest een foto uploaden die je, als je weer wilt gaan roken, herinnert aan jouw streven. Mijn foto was die van één van mijn kinderen, met een heel verwijtende blik. De app moedigt je aan. Na een jaar houdt het op en ben je, als het goed is, gestopt met roken. Het is mij via Stoptober gelukt. Het geeft me een voldaan gevoel, al had ik dat na vier maanden eigenlijk al. Wel is het raar om afscheid te hebben genomen van een oude gewoonte. Als mensen nu in de kroeg naar buiten gaan om te roken, blijf ik alleen aan de bar achter.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief