‘Rechterhand van Sinterklaas spelen was in het eerste jaar even wennen’
<p>Erik van Nijnatten (rechts): &#39;Als Hoofdpiet moet je rustig naast Sinterklaas zitten. Dat is wat minder spectaculair&#39;&nbsp;</p>

Erik van Nijnatten (rechts): 'Als Hoofdpiet moet je rustig naast Sinterklaas zitten. Dat is wat minder spectaculair' 

(Foto: Charles van Campenhout)

‘Rechterhand van Sinterklaas spelen was in het eerste jaar even wennen’

Hoe het is om Zwarte Piet te zijn? Erik van Nijnatten weet er alles van. Tijdens de jaarlijkse intochten in Zundert en Klein Zundert vervult hij inmiddels al zeker dertien jaar steevast de rol van knecht van de Goedheiligman, de laatste jaren als gebrilde Hoofdpiet.


“Vrienden van mij waren al enkele jaren Zwarte Piet. “Dat lijkt me ook wel leuk’, heb ik op zeker moment gezegd. Zo ben ik erin gerold,” vertelt Erik van Nijnatten. Zijn promotie van ‘gewone’ Zwarte Piet naar Hoofdpiet is het resultaat van het verzoek van zijn moeder Lisa, voorzitter van de Stichting Sint Nicolaas Comité Zundert-Klein Zundert. “Zij heeft me gevraagd om die rol op mij te nemen. De rechterhand van Sinterklaas spelen was in het eerste jaar even wennen. Je moet wat volwassener overkomen en de andere Pieten een beetje sturen. Als ‘gewone’ Zwarte Piet kun je bij wijze van spreken doen en laten wat je wilt, terwijl je als Hoofdpiet rustig naast Sinterklaas moet zitten. Dat is wat minder spectaculair.” 

Fimpjes

Dat laatste geldt vanwege het coronavirus ook voor de viering van het Sinterklaasfeest dit jaar. “In de zomer zag je al wel aankomen dat er van een ‘gewone’ intocht dit jaar geen sprake zou kunnen zijn. Er is nog gesproken over een soort drive thru waarbij de kinderen Sinterklaas zouden kunnen ontmoeten, maar dat is niet doorgegaan. Uiteindelijk is besloten om filmpjes op te nemen over de avonturen van Sint en zijn Pieten. Zo wordt direct contact met de kinderen vermeden. Ergens wel vervelend, maar aan de andere kant misschien goed.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
&lt;SCRIPT SRC=&quot;//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&amp;cb=[CACHEBUSTER]&amp;referrer=internetbode.nl/zundert&amp;pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&amp;postcode=&quot; TYPE=&quot;text/javascript&quot;&gt;&lt;/SCRIPT&gt;