Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Definitief groen licht voor windmolens aan A16

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT - De komst van 28 windmolens aan de A16, waarvan zes in de gemeente Zundert, is definitief. De Raad van State stemde woensdag in met aanpassingen die door de Provincie Noord-Brabant zijn gedaan na een tussenuitspraak over het inpassingsplan eerder dit jaar. Met deze definitieve uitspraak zijn het plan en de in 2018 afgegeven vergunningen onherroepelijk.

Wethouder Johan de Beer, portefeuillehouder Duurzaamheid, spreekt van een heel belangrijke dag voor de energietransitie in deze regio. ‘Over een paar jaar draaien er windmolens langs de A16. Dat is een verdienste van heel goede samenwerking en overleg met inwoners, Stichting WindCent en andere overheden,” stelt hij.

Energieneutraal

Brabant wil in 2050 volledig energieneutraal zijn. Om dit te bereiken, heeft de Provincie Noord-Brabant samen met vier gemeenten - Zundert, Breda, Drimmelen en Moerdijk - het initiatief genomen om windenergie langs de A16 te realiseren. Het gaat in totaal om 28 windmolens. Voor wat betreft het grondgebied van de gemeente Zundert is het de bedoeling dat er in ieder geval drie komen op het bedrijventerrein Business Centre Treeport (BCT), naast drie extra windmolens langs de A16.

Aanpassingen

In juli van dit jaar concludeerde de Raad van State na de ontvangst van 23 beroepen dat het plan Windenergie A16 op meerdere onderdelen moest worden aangepast. Het betrof hierbij de beoordeling van de geluids- en schaduwoverlast van de nieuwe windmolens, vooral in situaties waarbij deze al in in de omgeving staan of gepland zijn. Provinciale Staten heeft in september deze aanpassingen vastgesteld. Het inpassingsplan Windenergie A16 gaat over 28 windmolens in vier clusters in de zone naast de A16 (Klaverpolder, Zonzeel/Nieuwveer, Galder en Hazeldonk). De windmolens worden ontwikkeld door verschillende bedrijven en wekken samen naar schatting een vermogen op dat gelijk staat aan het verbruik van minimaal 100.000 huishoudens. Naar verwachting draaien de windmolens eind 2022.

Samenwerking

Het proces voor de aanleg van de windmolens is gestart in september 2016, in september 2018 is het inpassingplan Windenergie A16 vastgesteld door Provinciale Staten. De komst van de geplande windmolens heeft invloed op het landschap en op de mensen die er wonen. Naast de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Breda, Drimmelen, Moerdijk en Zundert zijn omwonenden en bedrijven daarom vanaf het begin actief bij het plan betrokken en hebben zij mee kunnen denken over de locaties van de geplande windmolens. In nauwe samenwerking met de ontwikkelaars van de windmolens worden er onder meer afspraken gemaakt over de effecten van de windmolens die omwonenden raken, zoals geluid en slagschaduw.

Lusten

Een kwart van het rendement uit de windmolens wordt geïnvesteerd in lokale energieprojecten die gaan over twee onderwerpen: energie besparen en energie schoon opwekken. Belangrijke sociale voorwaarde van de Gemeente Zundert is dat een deel van de opbrengsten van de te plaatsen windmolens straks kunnen worden besteed aan de leefbaarheid in de dorpskernen. Wethouder Johan de Beer: “Normaal gesproken is een exploitant volledig eigenaar van de windmolens en verdient deze er zijn brood mee. De rest van de omgeving heeft er dan geen profijt van. Als Gemeente Zundert hebben wij al in een vroegtijdig stadium gezegd: ‘We willen niet alleen de lasten maar ook een deel van de lusten’. De exploitant is nu voor 75% eigenaar en wij zijn voor 25% mede-eigenaar, waardoor we straks ook 25% van de opbrengsten hebben. Dat is een voor Nederland unieke constructie”. De in 2016 op initiatief van de toenmalige wethouder Piet Utens in het leven geroepen Stichting WindCent is belast met het besteden van de opbrengsten. Deze komen in een door de stichting te beheren energiefonds. Daarnaast is er een zogeheten Burenregeling in het leven geroepen, bedoeld voor de ‘nabije’ buren van de windmolens. De Burenregeling is een vergoeding waarmee zij hun eigen woningen kunnen verduurzamen.

Lokale Energie Agenda (LEA)

In elke gemeente is of wordt een Lokale Energie Agenda (LEA) opgesteld waarin verschillende projecten staan. In Zundert is deze sinds maart van dit jaar een feit. Het maken van een LEA was een opdracht die Stichting WindCent meekreeg bij haar oprichting. De LEA geeft kaders over hoe de opbrengsten uit de windmolens langs de A16 zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet. De overgang naar niet-fossiele brandstoffen moet hierdoor sneller gaan en makkelijker worden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief