Eefje Damen bekijkt haar fotoserie.
Eefje Damen bekijkt haar fotoserie. Foto: Heleen Verburg

Fotoreportage brengt leven met NAH in beeld

Door: Heleen Verburg Algemeen

WERNHOUT - Eefje Damen, handelend onder de bedrijfsnaam Poppe Fotografie, moest voor haar opleiding aan de Fotovakschool een fotoserie maken over een bepaald onderwerp. Ze koos voor NAH wat een afkorting is voor Niet Aangeboren Hersenletsel.

NAH kan door veel oorzaken ontstaan, zoals een hersenbloeding of een ongeval. De gevolgen zijn vaak erg ingrijpend en lichamelijke gebreken zijn veelal het gevolg. Echter, het is ook mogelijk dat er lichamelijk geen zichtbare afwijkingen zijn maar dat er wel degelijk grote en ingrijpende gevolgen optreden. Voor de buitenwereld zijn deze gevolgen onzichtbaar. Voor de persoon die het betreft en diens omgeving, zijn de gevolgen echter zeer merkbaar en het dagelijks leven kan er in hoge mate door beïnvloed worden en daardoor veranderen.

Vriendin

Miranka Bogers-van Aert uit Wernhout is een vriendin van Eefje. Ze kennen elkaar onder andere via de school van de kinderen. Vier jaar geleden raakte zij betrokken bij een auto-ongeluk waarna er NAH ontstond. Alhoewel je in het geval van Miranka uiterlijk niets aan haar kunt zien, zijn de gevolgen voor haar dagelijks leven heel heftig. Zo raakt zij erg snel overprikkeld, waardoor ze zich regelmatig moet afzonderen om rust te nemen. Verder is ze heel gevoelig voor licht geworden en daarom draagt ze buiten vaak een grote zonnebril. Ook harde geluiden kan ze slecht verdragen. Alles wat er op een dag gebeuren moet, moet gepland worden. Zelfs een simpele handeling, zoals de wasmachine aanzetten.

Ondraaglijk

Eefje legt uit: “Dat betekent dat de dagelijkse zorg voor haar drie kinderen zwaar is geworden. Met kinderen in huis is het immers al snel druk met geluid en bewegingen wat voor Miranka soms ondraaglijk is. Daarom springen de (schoon)ouders van Miranka regelmatig bij en heeft zij bijvoorbeeld bij het ontbijt (als haar man al naar het werk is) een hulp in huis zodat zij zich na het eten even terug kan trekken.”

Opleiding

Zoals gezegd volgt Eefje een deeltijdopleiding aan de Fotovakschool. Dat is een tweejarige opleiding waarin ze alles leert over het maken van professionele foto’s en fotoreportages. “Mijn voorkeur gaat daarbij uit naar het maken van documentaire fotoseries waarbij ik een bepaald onderwerp voor het voetlicht kan brengen.”

En Eefje gaat verder: “Ik ben geen ramptoerist die met de neus vooraan wil staan. Nee, ik wil een onderwerp dat mij raakt met veel respect onder de aandacht van het publiek brengen. Zo ook dus NAH. Het is zo schrijnend dat veel mensen hier zo weinig van af weten en ze daardoor degenen die NAH hebben vaak niet begrijpen en soms zelfs niet geloven. Omdat ze niet kunnen zien dat er wel degelijk iets aan de hand is.”

Binnenkort volgt een nieuwe opdracht voor haar studie. Waarover die zal gaan? Eefje antwoordt: “Ik ben er nog over aan het nadenken, ik wil iets gaan maken over statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning dus. Momenteel ben ik veel informatie hierover aan het vergaren. Want zonder die kennis is het onmogelijk om een onderwerp op de juiste wijze in beeld te brengen.” [n]

De volledige reportage is te zien via
www.poppefotografie.nl/nah

Miranka van Aert draagt elke dag een zonnebril. FOTO EEFJE DAMEN

Miranka van Aert draagt elke dag een zonnebril.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief