Veteranen uit de gemeente Zundert leggen voor de eerste keer een krans tijdens de herdenking.
Veteranen uit de gemeente Zundert leggen voor de eerste keer een krans tijdens de herdenking. Foto: Charles Luijten

Herdenking drama Vloeiweide massaal bezocht

Door: Addo Sprangers Algemeen

RIJSBERGEN - Op de Vloeiweide in Rijsbergen vond zondag de jaarlijkse herdenking plaats van het oorlogsdrama dat zich 4 oktober 1944 op die plek afspeelde. Het fraaie najaarsweer droeg er ongetwijfeld aan bij dat de opkomst van belangstellenden massaal te noemen was.

DOOR CHARLES LUIJTEN

Op 4 oktober 2021 was het 77 jaar geleden dat het huis van boswachter Neef, waar een geheime radiopost van het verzet was ondergebracht, op landgoed de Vloeiweide werd aangevallen door Duitse soldaten. Dat gebeurde na verraad. Het gevolg was een ware slachting. Vier gezinsleden van de familie Neef (moeder en drie kinderen) en vijf verzetsstrijders kwamen om het leven. Een dag later werden op de Schietheide in het Mastbos nog eens acht verzetsstrijders gefusilleerd. De plek waar het drama van de Vloeiweide zich afspeelde wordt aangegeven met de opgemetselde fundering van het verwoeste woonhuis van boswachter Neef. 

Fakkeloverdracht

Hier werd zondag het drama herdacht. Hierbij werden diverse kransen bij het monument gelegd en was er een zogeheten dodenappèl waarbij de namen van alle slachtoffers werden genoemd. Toespraken volgden en leerlingen van de Rijsbergse Sint Bavoschool droegen gedichten voor. Ook was er een fakkeloverdracht van groep 8 aan groep 7. Het geheel werd omlijst door het Bavokerkkoor Voluntate. Zoals gebruikelijk werd verder The Last Post geblazen en klonk afsluitend het Wilhelmus. 

Plaquette

De herdenkingsceremonie kende dit jaar ook wat nieuwe elementen. Zo was er voor de eerste maal een vertegenwoordiging van veteranen uit de gemeente Zundert present en mocht Max Gommers naast burgemeester Vermue als jeugdburgemeester voor de menigte een woordje doen. Zondag was er nóg een bijzonder moment. Geassisteerd door de jeugdburgemeester onthulde burgemeester Joyce Vermue op het grasveld bij het monument namelijk een plaquette bij de vrijheidsboom. Deze boom werd vorig jaar reeds geplant door Stichting Cultuur Landgoederen Zundert ter herinnering aan 75 jaar bevrijding. Vanwege het coronavirus kon de onthulling van de plaquette toen niet plaatsvinden. Reden om dat dit jaar alsnog te doen. De plaquette vermeldt: ‘De verzetsmensen en gezinsleden van Neefs die op 4 en 5 oktober 1944 bij het Vloeiweidedrama het leven lieten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de voor ons zo belangrijke vrijheid’. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief