Afbeelding
Foto: Charles van Campenhout

Burgemeester Vermue opent tentoonstelling ‘Dichter bij Vincent’

Door: Addo Sprangers Algemeen

ZUNDERT  - Burgemeester Joyce Vermue heeft zaterdagmiddag in het Van GoghHuis aan de Markt in Zundertofficieel de tentoonstelling ‘Dichter bij Vincent - Alledaagse voorwerpen in het werk van Vincent van Gogh’ geopend

Kunsthistoricus Alexandra van Dongen heeft de alledaagse voorwerpen uit de werken van Van Gogh onderzocht. Van stoelen tot vazen en pannen. Haar onderzoek laat niet alleen zien dat Van Gogh nog altijd een onuitputtelijke bron van inspiratie is, ook is duidelijk geworden dat een precieze identificatie van alledaagse objecten soms nieuw licht kan werpen op de mogelijke plaats van vervaardiging en de datering van het werk van Van Gogh. Zo blijkt een doodeenvoudige aardewerken steelpan, afgebeeld op zijn Stilleven met aardappels, afkomstig te zijn uit het Zuid-Franse pottenbakkerscentrum Vallauris. Alexandra van Dongen richt onze ogen op kleine details, op voorwerpen waar we gewoonlijk geen acht op slaan, maar die wel bijzonder betekenisvol zijn om het werk van Van Gogh nog beter te doorgronden. Het onderzoek geeft een nieuwe dimensie en bredere kijk op het werk van één van de beroemdste kunstschilders ooit.

Nalatenschap

De tentoonstelling vindt plaats naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek van Alexandra van Dongen bij Uitgeverij Sterck & De Vreese. Samen met beeldend kunstenaars André Smits en Monika Dahlberg vertaalt Van Dongen haar onderzoek naar een expositie met een keur aan objecten. Centraal staan voorwerpen uit de nalatenschap van Vincent van Gogh, die in bruikleen worden gegeven door het Van Gogh Museum Amsterdam en Musée d’Orsay Parijs. Daarnaast worden archeologische vondsten uit de tuin van de pastorie te Nuenen getoond en diverse voorwerpen die verwant zijn aan objecten in Van Goghs werk, zoals een ‘confit de canard’ pot van hetzelfde type dat hij gebruikte in zijn stillevens met zonnebloemen en een replica van de wilgenteenstoel die Vincent in Arles liet maken en waarop de postbode Joseph Roulin en een provencaals meisje als Japanse ‘Mousmé’ poseerden. Deze replica is speciaal voor de tentoonstelling in het Van GoghHuis vervaardigd door de Zundertse stoelenmatter Rien Stuijts.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief