Afbeelding
Foto: Dimphy van Aert

Feestelijk moment nieuwbouwplan Achter ’t Packhuis in Achtmaal

Door: Addo Sprangers Algemeen

ACHTMAAL - Bij nieuwbouwplan Achter ’t Packhuis in Achtmaal, waar inmiddels al volop aan wordt gewerkt, heeft dinsdag een officieel moment plaatsgevonden. Samen met wethouder Ralph Bogers, portefeuillehouder Wonen en Volkshuisvesting, plantte een aantal kopers een appelboom.

Projectontwikkelaars Maas-Jacobs en Somnium Real Estate hadden hiernaast nog een bijzondere verrassing in petto voor de Dorpsraad Achtmaal die een cheque ter waarde van 15.000 euro kreeg overhandigd om hiermee straks een speeltuin te realiseren.

Verwijzing

Dat er juist een appelboom werd geplant door de wethouder en kopers van de nieuwbouwwoningen, is niet toevallig. Sterker nog: het is ludieke verwijzing naar de locatie van Achter ’t Packhuis. Op deze plek stond vroeger namelijk ’t Packhuis, de voormalige veiling van Achtmaal. In de jaren ’90 is ’t Packhuis gesloopt om plaats te maken voor een tweetal nieuwbouwwoningen op de hoek van het plangebied. De naam ’t Packhuis en de locatie erachter (bekend als Achter ’t Packhuis) is echter nog steeds gemeengoed in het dorp. De naam voor het nieuwbouwplan was dus ook snel gevonden. Ook op andere manieren wordt nadrukkelijk de link gelegd naar het verleden van deze plek. Zo zijn de verschillende woningtypes vernoemd naar appels die hier vroeger werden opgeslagen, zoals Collina en Golden Delicious.

Duurzaam

Het plan Achter ’t Packhuis bestaat in totaal uit 40 woningen en bouwkavels, verdeeld over twee fases. Het woonprogramma is zeer divers met tussen- en hoekwoningen, starterswoningen seniorenhuurwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, levensloopbestendige woningen, vrijstaande woningen en bouwkavels. Kortom: er is aanbod voor elke doelgroep. De wijk bevat veel groen en is zogezegd een klimaatadaptieve wijk. Dit betekent dat het hemelwater zo veel mogelijk wordt opgevangen in waterbergingen en op verschillende manieren natuurlijk in de bodem wordt geïnfiltreerd. Dit in tegenstelling tot de traditionele woonwijk waar het hemelwater nog wordt afgevoerd via het rioolstelsel. Ook de woningen zelf voldoen aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn de woningen standaard voorzien van een warmtepomp middels een bodemenergiesysteem. Hierbij wordt de woning via laagtemperatuur verwarming in de winter duurzaam verwarmd door warmte uit de aardbodem, opgewekt door een elektrisch aangedreven warmtepomp.

Populair

Nieuwbouwplan Achter ’t Packhuis blijkt overigens populair: door de succesvolle verkoop zijn de bouw van zowel fase 1 als fase 2 dit jaar al van start gegaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief