Foto: Charles van Campenhout

Aardbeientelers stappen over van Zundert naar Hoogstraten

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Alle aardbeientelers - van wie het lidmaatschap bij CLTV Zundert in 2019 doorliep - hebben ook ingetekend bij Coöperatie Hoogstraten. Deze actie is ingegeven door de moeilijkheden die zij ondervinden bij het aanvragen van Europese subsidies uit de gemeenschappelijke marktordening (GMO) voor groente en fruit.


DOOR ADDO SPRANGERS

Afgelopen najaar zijn er onderhandelingen gevoerd tussen CLTV Zundert en Coöperatie Hoogstraten over een collectieve overgang van Nederlandse telers naar een rechtstreeks lidmaatschap in Hoogstraten. Bovenstaande was een gevolg van vergeefse pogingen van CLTV Zundert om een werkbaar en lonend Operationeel Plan betreffende gemeenschappelijke marktordening (GMO) in te dienen bij de Nederlandse overheid.

Stimuleren

De GMO is een subsidie welke door de Europese Unie beschikbaar wordt gesteld aan erkende producentenorganisaties van groenten en fruit. Met de subsidie wil de Europese Unie de ontwikkeling van de land- en tuinbouw stimuleren. De subsidie is bedoeld voor kosten en investeringen. Producentenorganisaties voeren op deze manier kwaliteit en duurzaamheid door in hun producten en in het productieproces.

Nieuwe regeling

Genoemde subsidie bestaat al jaren en veel telersverenigingen maken er gebruik van. Vorig jaar werd echter een nieuwe regeling aangekondigd. Nederlandse telersverenigingen zouden met ingang van 2019 nog uitsluitend een subsidieaanvraag kunnen indienen in Nederland. Voorheen konden ze dit ook altijd in België, een mogelijkheid waar de Nederlandse telers graag gebruik van maakten. Dat is niet zonder reden: de Belgische regering zorgt er namelijk voor dat de telers optimaal profijt hebben van het geld uit Brussel. De Nederlandse overheid daarentegen werkt volgens de CLTV nauwelijks mee aan Europese subsidie voor Nederlandse aardbeientelers. En daar wringt uiteraard de schoen, want hierdoor zouden Nederlandse telers hun concurrentiepositie ten opzichte van hun Belgische collega-telers weleens kunnen verliezen.

Onderhandelingen

Zelfs vragen in de Tweede Kamer leidden niet tot een door CLTV Zundert gewenste oplossing, waarna zij zelf ging praten met Coöperatie Hoogstraten. In november vond de afronding van de onderhandelingen tussen beide partijen plaats. De telers van CLTV Zundert, welke zich unaniem achter het voorstel van hun bestuur schaarden, kregen vervolgens van CLTV Zundert het verzoek om vóór 1 december lidmaatschap aan te vragen bij Coöperatie Hoogstraten. Na het afsluiten van de inschrijvingen stellen Coöperatie Hoogstraten en CLTV Zundert vast dat álle aardbeientelers - van wie het lidmaatschap bij CLTV Zundert in 2019 doorliep - ook hebben ingetekend bij Coöperatie Hoogstraten.

Dienstverlener

In lijn met het bovenstaande wensen Coöperatie Hoogstraten en CLTV Zundert ook in de toekomst hun succesvolle samenwerking voort te zetten. Hierbij zal CLTV Zundert optreden als dienstverlener op het gebied van logistiek en keuring voor de Nederlandse aardbeientelers van Coöperatie Hoogstraten. Daarnaast zal zij aanvullende taken voor haar 'service-leden' uitvoeren, waaronder het koelen van aardbeienplanten. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief