Het team achter de organisatie van de ZuDoQu. Staand van links naar rechts; Mark Maas, Sigrid Kerstens en Bas van den Bogaert. Zittend van links naar rechts; Lianne Bastiaansen, Elly Braspenning.
Het team achter de organisatie van de ZuDoQu. Staand van links naar rechts; Mark Maas, Sigrid Kerstens en Bas van den Bogaert. Zittend van links naar rechts; Lianne Bastiaansen, Elly Braspenning. (Foto: Mark Maas)

Eerste editie ZuDoQu bij voorbaat legendarisch

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De eerste editie van de Zundertse Dorpsquiz, kortweg ZuDoQu, mag bij voorbaat al legendarisch worden genoemd. En dat heeft alles te maken met de overweldigende belangstelling. Op zaterdag 6 april nemen maar liefst 470 deelnemers - verspreid over 39 teams - het tegen elkaar op tijdens Zunderts nieuwste dorpsevenement.


Het zijn aantallen die ver boven eerdere verwachting liggen, zo maakt Bas van den Bogaert duidelijk. Hij is lid van de vijfkoppige werkgroep die vanuit buurtschap Tiggelaar is geformeerd om de ZuDoQu gestalte te geven. "We hadden ingezet op maximaal vijftien teams", vertelt hij. "Dat zijn er dus iets meer geworden. Sommige teams zijn iets groter dan officieel toegestaan, maar er doen dan ook kinderen mee. Ach, het is de eerste keer dat we dit doen. We wilden het ook weer niet zó strikt houden."

Eigen invulling

Het idee voor de ZuDoQu is volgens Van den Bogaert ontstaan nadat iemand van de buurtschap een dergelijk initiatief meemaakte in Rijen. "We zijn vervolgens aan de slag gegaan om iets soortgelijks voor Zundert op te zetten. Daarbij hebben we onder meer de quizboeken van dorpen uit de omgeving online bekeken. In Zundert willen we het natuurlijk net iets anders doen en zijn we tot een eigen invulling gekomen."

Pittig

Hoe ziet de ZuDoQu eruit? ZuDoQu is een spel waarbij - in teamverband - een vragenlijst ingevuld moet worden en opdrachten uitgevoerd moeten worden. Bas van den Bogaert: "Het is een pittige quiz, hoor. In de vier uur tijd die de teams krijgen, moeten ze alle vragen zien te beantwoorden. Het gaat om zo'n vijftig opdrachten waarvan drie op locatie. Bij de recente bijeenkomst met de teamcaptains hebben we al aangegeven dat het voor de teams waarschijnlijk niet te doen zal zijn om àlle opdrachten uit te voeren. Er zullen dus keuzes moeten worden gemaakt."

Gemêleerd

"Het leuke is dat we een heel gemêleerd gezelschap deelnemers hebben", vervolgt hij. "Er doen niet eens zo veel buurtschappen mee. Wel vriendenteams, bij elkaar geraapte teams, ouderen, jongeren, kinderen. De ZuDoQu is voor iederéén leuk. Het gros van de deelnemers komt uit Zundert zelf."

Quizboek

De teamcaptain van elk deelnemend haalt op zaterdag 6 april 2019 om 18.00 uur een quizboek op, bij Café De Ossekop aan de Molenstraat in Zundert. Het originele quizboek dient uiterlijk om 22.00 uur weer ingeleverd te worden bij Café De Ossekop. Vervolgens wordt door de organisatie de balans opgemaakt. Alle deelnemende teams worden verwacht bij de prijsuitreiking bij Café-Zaal Neefs aan de Molenstraat 129 te Zundert, op zaterdag 20 april 2019 vanaf 20.30 uur.

Zekerheidje

Ook daar zal het dringen worden gezien het aantal deelnemers."Vooraf hadden we het aantal deelnemers ingeschat op ongeveer 150", legt Bas van den Bogaert uit. En dus denkt hij al hardop dat de prijsuitreiking van de volgende editie misschien wel in de sporthal moet worden gehouden. Dat die volgende editie er komt, lijkt gezien de belangstelling voor de ZuDoQu namelijk nu al een zekerheidje.

Informatie

Surf voor meer informatie over de Zundertse Dorpsquiz (ZuDoQu) naar www.zudoqu.nl 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief