Tevreden gezichten bij v.l.n.r. wethouder Patrick Kok, melkveehouder Will Vermeeren en  Eric Vos van E-fiber.
Tevreden gezichten bij v.l.n.r. wethouder Patrick Kok, melkveehouder Will Vermeeren en Eric Vos van E-fiber. Foto: Addo Sprangers

'Glasvezel is zetje in de rug voor Zundert BV'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

RIJSBERGEN - Op de melkveehouderij van Will Vermeeren aan de Bigtelaar in Rijsbergen hebben wethouder Patrick Kok van de Gemeente Zundert en directeur Eric Vos van het bedrijf E-fiber donderdag een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van glasvezel in het binnen- en buitengebied van de gemeente Zundert ondertekend.

Die locatie was niet toevallig gekozen. De melkveehouderij is namelijk gelegen in het buitengebied, precies in een deel waar de toegang tot Internet nog altijd slechts mogelijk is via het gebruik van een ouderwetse telefoonkabel. Een bijzonder trage verbinding is het gevolg, en daarvan ondervindt Will Vermeeren de nodige hinder: als ondernemer én als privépersoon.

Luxe

Hij vertelt hoe hij zes jaar geleden na een herinrichting vanuit Breda met zijn bedrijf in Rijsbergen belandde. "In Breda hadden we de luxe van een heel snelle Internetverbinding, maar hier zijn we momenteel nog aangewezen op een telefoonkabel. Dat is heel lastig als je voor je bedrijf heel veel data moet verzenden en je dochter op hetzelfde moment wil Netflixen. Intensief gebruik van het Internet is onmogelijk."

Dataverkeer

Zo werken de geavanceerde melkinstallaties van zijn bedrijf geheel automatisch en zorgen deze voor data die voortdurend worden geanalyseerd. Vermeeren: "Iedere nacht is er een update van prestaties. Alle koeien hebben bovendien een zender met verschillende mogelijkheden om zaken te monitoren. Een stappenteller bijvoorbeeld. Ook kun je het herkauwen bij de koeien in kaart brengen". Al die gegevens moeten digitaal worden verzonden naar GEA in Duitsland, een bedrijf dat melkveehouders totaaloplossingen biedt. De verschillende data worden hier onderzocht, zodat bijvoorbeeld afwijkingen in bepaalde grenzen tijdig worden onderkend. "Ook hebben we één keer per zes weken melkcontrole", vervolgt hij. "Die data moeten weer digitaal worden aangeboden bij de Coöperatie Rundveeverbetering".

Blinde vlekken

"We zitten echt te springen om snel Internet ", wil hij er maar mee zeggen. "Mijn vrouw zit bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en heeft het daar wel eens over gehad om de realisatie van glasvezel voor de zogeheten 'blinde vlekken' te promoten. Dat is helaas nooit doorgezet. Ik ben blij dat de Gemeente Zundert het nu heeft opgepakt".

Exemplarisch

Wethouder Patrick Kok herkent het verhaal van Will Vermeeren en zijn gezin. "Deze locatie is exemplarisch voor de behoefte aan snel Internet. Het ontbreken daarvan heeft veel impact op het bedrijf en op de persoonlijke situatie van de familie Vermeer. Bij de presentatie van de plannen voor de realisatie van een glasvezelnetwerk heb ik gezegd: 'De postduif kan met pensioen'. De aanleg van een glasvezelnetwerk is van grote meerwaarde voor bedrijven en inwoners. Onze ambitie is dan ook om het buitengebied én de dorpskernen zogezegd te 'beglazen'. Ik trek graag een parallel met de tijd dat Internet in opkomst kwam. Toen nam de economie een enorme toevlucht. De komst van glasvezel kan weer een zetje in de rug voor Zundert BV vormen".

Campagne

Als het de Gemeente Zundert én E-fiber ligt, blijft het dan ook niet bij plannen alléén. Het laatste woord echter is aan de inwoners en bedrijven van de Gemeente Zundert zelf. Hun respons is bepalend of het glasvezelnetwerk er daadwerkelijk komt. Bij een minimum deelname van 30% wordt gestart met de aanleg van het netwerk. Om de animo te inventariseren, wordt op 30 september een speciale campagne gestart, compleet met informatieavonden en gemeentelijke berichtgeving in de lokale media.

Snel

Bij voldoende belangstelling kan het vervolgens snel gaan, zo maakt directeur Eric Vos van E-fiber duidelijk. "Eind januari bekijken we de stand van zaken. Bij groen licht kunnen we begin februari al beginnen met de aanbestedingsprocedure en zou half maart volgend jaar al kunnen worden begonnen met de aanleg van het glasvezelnetwerk. In het gunstigste geval kan dan in het najaar van 2021 alles klaar zijn".



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief