Foto: Guus Arnouts

Hé-Cabaret brengt gewaagd toneelstuk 'Sherlock'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - "Ho, wacht even. Laat maar zakken, ja. Kom maar." Tussen het boren en zagen door hijsen enkele decorbouwers en spelers de podium- en decoratieonderdelen op de juiste plek. Afgelopen zaterdag werd 'Bij Ons... in Zundert' omgetoverd tot theatervloer voor 'Sherlock', de voorstelling van het Hé-Cabaret die dit weekend in première gaat.

DOOR GUUS ARNOUTS

Sherlock Holmes en zijn trouwe makker Dr. Watson: wie kent ze niet? Al talloze malen waren zij en hun moordzaken te zien in de bioscoop, op tv en natuurlijk te lezen op papier. Regisseur Lars van Hassel speelde dan ook al wat langer met het idee om de Engelse detective naar Zundert te halen. "Sherlock Holmes leeft. Zijn verhalen zijn op dit moment erg populair en ik denk dat de avonturen iedereen aanspreken", legt Van Hassel, die het stuk met enkele spelers van het Hé schreef, enthousiast uit. Om die toegankelijkheid nog groter te maken, zal het publiek straks aan tafeltjes tussen maar liefst vijf verschillende podia komen te zitten. Zo wordt ook de toeschouwer onderdeel van het verhaal, grotendeels aan elkaar geregen door de herinneringen van de oude Dr. Watson die terugblikt op zijn leven. "Het stuk kent daardoor wel wat tijdsprongen", gaat Van Hassel verder. "Aan de hand van zijn memoires worden drie verschillende zaken van het duo op het podium opgevoerd. Er zijn in totaal drie jongere Dr. Watsons en drie Sherlock Holmes voor de drie verschillende stukken. Dat zijn niet alleen maar mannen trouwens, vrouwelijke spelers kunnen net zo goed een Sherlock of Watson zijn."

Spannend

Volgens spelers Manouk Willekens en Sietske Domen wordt het vooral spannend hoe het spelen midden het publiek zal gaan. Domen: "We zullen echt door het publiek lopen in bepaalde scènes. Dat betekent dat je de reacties duidelijker meekrijgt dan dat je op één toneel staat." Ze hebben er vooral veel zin in. "De voorstelling is een totaalplaatje", gaat Domen verder. "Heel vet. Samen met een twaalfkoppige band hopen we de echte 'Sherlock sfeer' neer te zetten." Het stuk kent de klassieke personages uit de boeken van Arthur Conan Doyle, daarnaast zorgen de bijpersonages voor de kleur in het stuk. "En die personages zijn weer overgoten met een typisch Hé-Cabaretsausje, er is dus plek voor humor en grappen", legt Willekens uit. "De drie verhalen zijn dan ook bewerkingen op de klassieke verhalen die iedereen kent."

Saamhorigheid

Naast het stuk prijzen de dames ook de saamhorigheid. "Tijdens een weekend als dit zijn we echt drie dagen bezig met het decor en het stuk", vertelt Willekens. "Het Hé is één grote familie waarin iedereen zijn ziel en zaligheid voor het stuk legt." Naast de decorbouwers en licht- en geluidstechnici zijn namelijk ook de spelers van het Hé bezig met het bouwen van het podium. Of beter gezegd: de podia. Daarvoor werd wederom een beroep gedaan op Robin Schijfs die in samenspraak met Van Hassel een decor ontwierp dat de levendigheid in het spel brengt. Van Hassel: "De kleine, losse scènes zijn geknipt voor die losse podia. Ik denk dat het een heel dynamisch toneelstuk gaat opleveren."]

'Sherlock' gaat komende vrijdag in première. Verdere speeldata zijn 24 februari en 1,2 en 3 maart. Meer informatie via www.he-cabaret.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief