Hoe breng je werkzoekenden en werkgevers bij elkaar? Een beproefd middel is de speedmeet.
Hoe breng je werkzoekenden en werkgevers bij elkaar? Een beproefd middel is de speedmeet. Foto: Gemeente Zundert

Speedmeet moet werkzoekenden baan bij Ardo opleveren

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Hoe breng je werkzoekenden en werkgevers bij elkaar? Een beproefd middel is de speedmeet. Op initiatief van het WerkgeversServicepunt West-Brabant (WSP) gingen vijftien werkzoekenden donderdag in gesprek met uitzendbureau Tempo Team met als inzet een baan bij Ardo, de in Zundert gevestigde fabrikant van vriesverse groenten, kruiden en fruit.

Het is inmiddels twee jaar geleden dat het WerkgeversServicepunt West-Brabant (WSP) van het Werkplein van start is gegaan. Door persoonlijk contact en innovatieve vormen van matching worden mensen van een bijstandsuitkering naar werk begeleid. Wethouder Jan Aarts van de Gemeente Zundert sloot donderdag aan bij een speedmeet tussen kandidaten en werkgever Ardo om terug te blikken op de lokale en persoonlijke aanpak van het WSP, waarbij 'outside the box' denken soms noodzakelijk is om werkgevers en werkzoekenden bij elkaar te brengen."

Meedoen

"Ik zit al jaren zonder werk, daar word je heel erg moe van. Het is fijn om meer te kunnen doen dan vrijwilligerswerk en moeder zijn", vindt Aissatou, deelneemster aan de speedmeet. Voor wethouder Aarts is het herkenbaar: "Ik ben er altijd van onder de indruk dat iedereen in Zundert wil meedoen en wil werken."

Persoonsgericht

Het WerkgeversServicepunt houdt verschillende activiteiten om matches tot stand te brengen, waaronder twee tot drie speedmeets per maand. De deelnemers zijn uitgenodigd door WSP-adviseur Moniek van Dongen: "Ik ken mijn kandidaten. Die spreek ik wekelijks zodat ik weet wat er speelt, wat ze kunnen en waar ze de grootste kans hebben om aan de slag te gaan." Dat werkt. Zo is in 2017 het aantal bijstandsgerechtigden in de regio met 2,6% gedaald. Ardo-personeelsfunctionaris Gieneke Smit hoopt met de speedmeet nieuwe collega's te vinden voor het aankomende seizoen. "Zodra spinazie geoogst kan worden, moet het ook snel van het land. Als er niet genoeg mensen zijn, dan valt bij ons een lijn stil. Daarom zoeken we tijdens het seizoen naast de 150 vaste medewerkers zo'n honderd flexibele uitzendkrachten om onze ploegendiensten te versterken. Zij komen ook vaker bij ons terug."

Inhouse

Sanne Keijzer van Tempo-Team werkt 'inhouse' bij Ardo om invulling te geven aan deze personeelsvraagstukken: "De kandidaat staat centraal, van daaruit gaan we in gesprek wat we voor de kandidaat kunnen betekenen. Mensen willen graag werken, maar door wisselingen in de productie kan dagelijks werk niet altijd bij een bedrijf geboden worden. Doordat we regionaal een groot netwerk hebben, kunnen we mensen een volle werkweek bieden bij verschillende bedrijven."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief