Foto: Guus Arnouts

Nieuwkomers zetten de toon in gemeente Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Geen hele grote verschuivingen in het Zundertse politieke landschap nadat de uitslagen gisterenavond bekend waren gemaakt. De politiek dijt met de komst van twee nieuwe partijen zelfs wat uit. Toch werd er meerdere malen gejuicht in het gemeentehuis. Er heerst dan ook een ruime tevredenheid over de uitslagen van deze verkiezingen.   

DOOR GUUS ARNOUTS

Hoewel vrijdagochtend pas de officiële uitslag bekend wordt gemaakt, is in grote lijnen het verlies en de winst van deze gemeenteraadsverkiezingen op te tekenen. Leezan van Wijk (D66) is een van de 'supertevreden' winnaars. De partij was een van de verrassingen van de avond met een binnenkomer van twee zetels als nieuwe partij. "Ik kan slechts in superlatieven spreken nu", antwoordt ze enthousiast. Eerder die avond vergeleek ze de positie van D66 al met het zetten van een persoonlijk record. "Iedere eerste keer dat je ergens aan meedoet vestig je een persoonlijk record. In deze situatie is dat écht zo. Fantastisch!" Even later werd dat vooral het gevoel van euforie, vergelijkbaar met het mogen stoppen op de Markt tijdens het corso, aldus Van Wijk. De partij zoekt nu vooral de samenwerking op. "De tijd van statussen is voorbij, de eigentijdse politiek gaat vooral over netwerken."

Scoren
Lauran Geus (VVD) en zijn partij mogen eveneens niet klagen. De VVD weet zich te handhaven en kreeg vier zetels van de kiezer. "Het was toch even spannend, hoor. Nu ik, een nieuwe naam, Piet Utens op moet volgen, is het altijd mogelijk dat je die verandering terugziet in de stemresultaten. We zijn uiteindelijk heel tevreden. Ondanks dat we stabiliseren, behoren nog steeds tot de grote partijen in de gemeente. Ook wisten we dat we last van D66 als nieuwkomer konden krijgen, maar dat valt gelukkig mee." Een opluchting voor de VVD. Ook Geert Aerts (Lokaal Perspectief) is content met één zetel. "We zijn ervan overtuigd dat de mensen die verandering wilden op ons stemden. Als nieuwe partij mogen we dus niet klagen en zullen zeker mee gaan praten", vertelt hij bescheiden. Ondernemend Platteland wist daarentegen flink te scoren met drie zetels. "Ik ben trots. Heel trots. Sowieso op onze mensen en op de inwoners van Achtmaal waar we ruim veertig procent van de stemmen haalden. Met een Lieke Michielsen op nummer twee en ik op een komen er in ieder geval twee strijdbare vrouwen in de raad", spreekt een glunderende Ellie Kools uit.

Pijn
Toch is er in zekere zin zeker sprake van een verliezer. Voor CDA voelt het verlies van twee zetels toch wat zwaar, bekent lijsttrekker Twan Zopfi. "Tuurlijk, we zijn nog een van de grotere partijen of misschien, als we vrijdag afwachten, nog steeds de grootste. Maar het verlies van zes naar vier zetels voelen we wel en dat doet pijn." Stonden er misschien te weinig jonge mensen op de lijst? "Dat durf ik niet te zeggen", zegt Zopfi. "Ik ben een nieuw gezicht, maar de drie andere kandidaten onder mij zitten al langer in de raad. Dat is juist ook belangrijke ervaring die je nodig hebt." Hij kan de vinger niet op de zere plek leggen. "Wat wel zeker is", vervolgt hij lachend. "Is dat we vandaag eerst beginnen met de propagandarotzooi op te ruimen." Waarmee de verkiezingskater wellicht wat verzacht wordt.

Niet onverdienstelijk
Jos Kamps (OPZ) doet ook niet moeilijk over de twee zetels die de partij in de wacht sleepte. "Je hoopt op drie. Maar hoop is geen verwachting, een verschil tussen hoofd en hart denk ik." Volgens Kamps is het bereiken van jongeren toch nog een puntje dat steekt binnen de partij en stemde vooral de oudere kiezer op OPZ. "We hebben onze best gedaan om jongeren te bereiken, toch spraken onze standpunten hen kennelijk niet aan. Een taak voor ons om aan te werken. We blijven echter bij onze standpunten met betrekking tot Onderwijs en Infrastructuur die we zeker hard willen gaan maken in de raad."
Dorpsbelangen zag tot slot een kleine afname en viel terug van vier naar drie zetels. Johan de Beer kijkt vrij nuchter naar de uitslag. "Ik zie dat het speelveld veranderd is. In de periodes 2006 tot 2010 en 2010 tot 2014 zag je dat er behoefte was aan stabiliteit in de gemeenteraad. Nu zie je, mede door nieuwe mensen en partijen, dat het politieke landschap in Zundert breder is geworden. Ik kijk zeker uit naar nieuwe samenwerkingen, maar wat het raadsprogramma betreft: Wij hebben nog altijd onze eigen standpunten met natuurlijk de nodige ervaring." Concluderend zullen CDA en VVD, in afwachting van de officiële uitslag, coalitiekartrekkers gaan worden voor de nieuwe gemeenteraad. Veel speling hebben ze echter niet niet, nu er een breed en uitgesproken politiek landschap in Zundert is gekozen waar zeker rekening mee gehouden moet worden.

Zetelverdeling in afwachting van de officiële uitslag komende vrijdag:
CDA - 4 zetels
VVD - 4 zetels
Dorpsbelangen - 3 zetels
OPZ - 2 zetels
OPL - 3 zetels
D66 - 2 zetels
LP - 1 zetel



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief