Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

'Toekenning subsidie aan Van Gogh Galerie is blijk van waardering'

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Goed nieuws voor Van Gogh Galerie & Gastatelier, onderdeel van het Van GoghHuis in Zundert. De Provincie Noord-Brabant kende het initiatief afgelopen week een subsidie van 70.000 euro toe. Directeur-conservator Ron Dirven ziet het als een belangrijke blijk van waardering voor het werk dat het Van GoghHuis verricht.

De nu verkregen subsidie valt onder de noemer subsidie Hedendaagse Cultuur voor professionele kunsten. De toekenning komt voort uit paragraaf 3 'Brabants toekomstperspectief voor de infrastructuur' welke zich richt op starters en nieuwe aanwas voor de culturele professionele infrastructuur van Noord-Brabant in de toekomst. De Adviescommissieprofessionele kunsten, welke de subsidieaanvragen toetste, toont zich uiterst lovend over de activiteiten van Van Gogh Galerie & Gastatelier, onderdeel van het Van GoghHuis in Zundert.

Onderscheidende positie

Zo wordt de bijdrage van Van Gogh Galerie & Gastatelier aan de Brabantse culturele infrastructuur beoordeeld als 'zeer goed'. De Adviescommissie roemt hierbij de onderscheidende positie die Van Gogh Galerie & Gastatelier met haar heldere visie inneemt binnen het netwerk AiR Brabant, en samenwerking van organisaties die beschikken over een zogeheten 'artist-in-residence'-voorziening. In Zundert is die voorziening de oude kosterswoning naast het kerkje aan het Van Goghplein, waar de vader van Vincent van Gogh dominee was. Kunstenaars uit binnen- en buitenland kunnen zich laten inspireren door de geboorteplek van Van Gogh door een maand te verblijven in het gaastenverblijf vaan de kosterswoning en te werken in het naastgelegen atelier.

Heel blij

Ook de artistiek inhoudelijke kwaliteit van Van Gogh Galerie & Gastatelier kan op applaus van de Adviescommissie rekenen. Deze wordt namelijk eveneens aangemerkt als 'zeer goed'. Een 'juryrapport' waar Ron Dirven, directeur-conservator van het Van GoghHuis, naar eigen zeggen 'heel blij' van wordt. "We werken er hard aan. In 2008 was de opening van het Van GoghHuis, in 2011 zijn we begonnen met het Gastatelier.Dat wordt steeds zichtbaarder. De subsidie van 70.000 die we nu ontvangen is een belangrijke blijk van waardering."

Laatste stapje

Een vervolg ook op de 80.000 euro subsidie die Van Gogh Galerie & Gastatelier in april vorig jaar al ontving. Ron Dirven: "Een subsidie voor de duur van twee jaar. Nu wordt daar dus nog eens een subsidie voor twee jaar aan vastgeplakt." Nog belangrijker is het gegeven dat Van Gogh Galerie & Gastatelier door de ontvangst van de subsidie Hedendaagse Cultuur voor professionele kunsten als 'startende cultuurmaker'serieus uitzicht heeft op doorgroei naar een structurele provinciale subsidie. Instellingen die behoren tot de Landelijke Culturele Basisinfrastructuur (BIS) krijgen in beginsel namelijk uitsluitend subsidies toegekend voor perioden van vier jaar. "Het is het laatste stapje naar de top èn naar  structurele ondersteuning van het Van GoghHuis", aldus Ron Dirven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief