Foto: Michel Werneri

Reg Nelemans neemt afscheid als voorzitter van CDA Zundert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Reg Nelemans heeft officieel afscheid genomen als voorzitter van de Zundertse afdeling van het CDA. Zijn opvolger is Jacqueline Aarts. Op de achtergrond zal hij echter nog steeds actief blijven. "Het CDA is altijd mijn partij geweest en zal dat ook blijven", aldus Reg Nelemans.


Dat laatste zal nauwelijks verwondering opwekken. Reg Nelemans geldt namelijk als hét gezicht van de Zundertse afdeling van het CDA. Sterker nog: hij richtte de afdeling hoogstpersoonlijk op. Dat laatste heeft alles te maken met de studie Toegepaste Economische Wetenschappen welke hij eind jaren '70 aan de Katholieke Universiteit Leuven in België volgde.

Politiek

"Leuven was het bolwerk van de Christelijke Volkspartij (CVP)", herinnert Reg Nelemans zich. "Aan de universiteit kreeg ik college van onder anderen Marc Eyskens, op dat moment namens de CVP de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking. Ook de Belgische premier Leo Tindemans verzorgde er colleges. In België is het beroep van professor maar een parttime functie. De colleges eindigden meestal om 13.00 uur of 16.00 uur 's middags. Wel werd tijdens deze colleges de kiem gelegd voor mijn interesse in de politiek. De toon was ook altijd: 'Als je straks teruggaat naar je woonplaats, zorg dan dat je actief wordt in de politiek'."

Kartrekker

Die woorden bleken bij Reg Nelemans niet aan dovemansoren gericht. "Na zeven jaar keerde ik terug naar Zundert, maar er bleek hier alleen lokale politieke partijen actief. Er was geen partij met een landelijke achtergrond. In 1984 besloot ik daarom als kartrekker - er was al wat voorwerk verricht – werk te maken van de oprichting van een plaatselijke afdeling van het CDA. Dat viel niet in goede aarde bij de toenmalige burgemeester Kievits die mij toesprak: 'Beste man, dit is geen goed plan. Dit moet je niet doen'. Ik was toen 27 jaar oud of zo en de burgemeester was een gezaghebbend figuur. Ik wist niet goed wat te doen, maar uiteindelijk heb ik niet opgegeven en de stap toch gezet. De burgemeester verwachtte grote chaos en bij de oprichtingsavond van CDA Zundert kwamen uit diverse hoeken ook verschillende belangen naar voren. Paul Wagtmans, leider van de CDA-fractie van de Provinciale Staten van Noord-Brabant en later gedeputeerde, maakte echter duidelijk: 'We moeten zoeken naar wat ons bindt'."

Snotneus

Dat laatste lukte. De Zundertse afdeling van het CDA was een feit. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1986 bleek CDA Zundert zelfs een schot in de roos, want met 54,05 procent van de stemmen was het CDA in één klap de grootste partij. Reg Nelemans: "Als lijsttrekker werd ik vanuit het niets meteen wethouder en locoburgemeester, terwijl ik nog nooit een raadsvergadering had meegemaakt. Ik was net 30 jaar oud toe ik eraan begon en werd op straat aangesproken: 'Snotneus, waar begin je aan?' Uiteindelijk heb ik het wethouderschap vier jaar lang met veel plezier vervuld."

Inleveren

Minpunt echter vormden de verdiensten, zo maakt Reg Nelemans duidelijk. "Van tevoren was ik directeur bij Vendex. Om als wethouder te kunnen werken moest ik veel salaris inleveren. Als wethouder verdiende ik op jaarbasis 28.000 gulden. In het bedrijfsleven kon ik een veelvoud daarvan verdienen. Dat begon wel te knagen, want gaandeweg waren er ook vier kinderen bijgekomen, onder wie een drieling. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1990 was ik opnieuw lijsttrekker en we gingen met het CDA van vier naar zes zetels. Heel Zundert verwachtte dat ik als wethouder zou terugkeren, maar voor mij was dat hoofdstuk afgesloten. Het werd tijd voor een nieuwe onderneming. Wel ben ik als CDA-fractievoorzitter in de raad gaan zitten. André van der Kloot is mij toen als wethouder opgevolgd."

Stokje

"Daarna heb ik mij zogezegd nog wel 'vanuit de coulissen' ingezet voor het CDA', vervolgt hij. "Toen er tien jaar geleden wat perikelen binnen de afdeling speelden, ben ik opnieuw ingestapt als voorzitter. Ik zit echter niet aan het pluche vastgeplakt. Via ons meerjarenplan had ik al aangekondigd het na tien jaar wel welletjes te vinden. Bovendien is er in de persoon van Jacqueline Aarts, een heel enthousiaste en leuke jonge vrouw, iemand opgestaan die het stokje wil overnemen. Rondom de nieuwe voorzitter is een goed team geformeerd, dus het CDA in Zundert kan weer jaren vooruit."

Uitdaging

Zelf zegt hij 'in een sparrende rol' op de achtergrond zeker nog actief te willen blijven voor het CDA. "Het CDA is altijd mijn partij geweest en zal dat ook blijven. Ik heb echter ook de verantwoordelijkheid over een eigen bedrijf waar ik aandacht aan moet schenken. Ik reis daartoe misschien wel honderd dagen per jaar op Azië. Met het stoppen als voorzitter van CDA Zundert is een mooi moment aangebroken om andere zaken op te pakken. Vanuit mijn bedrijf ben ik intensief bezig met sustainability (duurzaamheid) en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanuit de politiek en vanuit het bedrijfsleven wordt vanuit verschillende invalshoeken naar deze onderwerpen gekeken. Met mijn ervaring hoop ik beide partijen dichter bij elkaar te kunnen brengen. Dat is voor mij een mooie uitdaging." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief