Jan, Riet, Suzan en Cor Mutsters staan versteld van alle aandacht.
Jan, Riet, Suzan en Cor Mutsters staan versteld van alle aandacht. "Je betekent écht wat voor de klanten." Foto: Guus Arnouts

Voor de laatste keer boodschappen van de familie Mutsters

Door: Guus Arnouts Algemeen,Nieuws

KLEIN ZUNDERT - Maar liefst 112 jaar lang baatte de familie Mutsters in Klein Zundert een kruidenierszaak annex bakkerij en later een supermarktje uit. Na al die jaren vindt de familie het goed geweest en wordt er een punt achter meer dan een eeuw Klein Zundertse dorpshistorie gezet. "De klanten zijn ons dankbaar, maar wij moeten hen juist dankbaar zijn", aldus Riet Mutsters.

In 1907 begon de familie Mutsters een bakkerij bij de oude brug over de Kleine Beek. Destijds was de zaak, net als in veel gevallen, een combinatie van verschillende ambachten. Zo werd er brood gebakken, maar werden er al gauw ook allerhande kruidenierswaren verkocht. "Klein Zundert was toen nog een écht boerendorp", vertelt Cor Mutsters, haar opa en later vader stonden destijds achter de toonbank. "Veel jongeren woonden er niet en de winkel is altijd een ontmoetingsplek geweest, voornamelijk voor ouderen." Tot op de sluitingsdag konden trouwe, oudere klanten nog losse postzegels kopen of contant geld pinnen aan de kassa bij Riet of Cor. "Er zijn hier ook maar genoeg mensen geweest die een kop koffie kwamen drinken nadat ze hun boodschappen deden." Tevens deed de familie aan boodschappenservice aan huis: eerst per bakfiets en later met een bestelwagentje.

Uitbreiding
Later is de winkel uitgebreid en werd de bakkerij een stukje groter. "Die bleef wel het belangrijkste onderdeel van de winkel", gaat Riet verder. De samenwerking werd aangegaan met verschillende supermarktketens. Toch konden ze hun eigen naam blijven voeren. "De samenwerking bestond voornamelijk uit promotiemateriaal en ook werd je winkel in die stijl ingericht. Maar we deden het meeste zelf. Zo kwamen alle verse producten uit de omgeving: eigen brood en vlees van slagers uit Zundert en Wernhout."

Mindere tijden
Echt mindere tijden heeft de familie Mutsters niet gekend. "We hebben langzaam en voorzichtig een hechte klantenschare opgebouwd", verzekert Cor. "Dat duurt even, maar dan heb je ook wat. Ook kon er bij ons tot 2015 gepoft worden. Helaas werd daar misbruik van gemaakt. Maar in eerste instantie vertrouw je iedere klant." Vooral Cor heeft het er moeilijk mee als ze zo terugblikt. Na het verlies van haar man in 2000 heeft ze zich volledig op de winkel gestort. "En dan doet het zeer als de laatste dagen aanbreken. Maar we moeten doorgaan, ik vind m'n afleiding wel. Veel fietsen, denk ik. De zaak is in goede handen nu, dus dat scheelt al veel voor de gemoedsrust."


Afscheid
De familie is de afgelopen week al aardig in het zonnetje gezet. Niet alleen trouwe klanten maar ook een groot aantal Klein Zundertenaren kwam afscheid nemen inclusief een elftal van Moerse Boys. "Dat was toch wel het meest bijzondere. Ik wist niet wat ik zag. Zaterdagnacht heeft hier een hele groep voor de deur gestaan. We hebben gauw een vatje bier aangesloten dat er nog stond van de middag", lacht Riet. Met de overname door Victoria Douenburg van de Echte Bakker Joost Douenburg uit Rijsbergen blijft er in ieder geval een winkel in Klein Zundert en dat vindt de familie Mutsters belangrijk, zeker voor de sociale binding in Klein Zundert. Cor: "Mensen zijn toch een beetje afhankelijk van je en raken gesteld op een dorpswinkel."

BIJDRAGE GUUS ARNOUTS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief