Het Childright Nobel Gala in het Amrath Kurhaus blijkt steevast een schot in de roos
Het Childright Nobel Gala in het Amrath Kurhaus blijkt steevast een schot in de roos (Servaas Raedts Fotografie)

Familie Brochard runt Childright al jaren vanuit Zundert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Vanuit Zundert werkt oud-ondernemer Robert Brochard al bijna vijftien jaar in alle rust aan Childright, dat zich wereldwijd inzet voor de rechten van kinderen. "Ik vind dat je moet doen wat je kunt om kinderen te helpen."


Brochard is gesteund door zijn vrouw Rosina al jaren de drijvende kracht achter Childright, de bedenker is hij niet. "Nobelprijswinnaars Tinbergen en Van der Meer hebben het in 1993 opgericht. Ik heb het overgenomen en nieuw leven ingeblazen", vertelt de enthousiaste organisator.

Commitment

De Nobelprijswinnaars zijn de motor achter Childright, dat was bij de start, maar dat is vanaf deze maand weer het geval. "We hebben nu in de Nederlandse Nobelprijswinnaars Gerard 't Hooft en Ben Feringa hun opvolgers gevonden. Zij gaan zich er echt voor inspannen en uitnodigingen sturen naar andere prijswinnaars om ons te steunen." De Nobelprijswinnaars wordt gevraagd om hun commitment. "Zoals we die in het verleden van Mandela en Gorbatsjov hebben gekregen."

Excuses

Voor Brochard is het vanzelfsprekend dat hij zich al zo lang inzet voor dit goede doel. "Er zijn veel mensen die tijd en geld over hebben. Ik vind dat iedereen voor wie het binnen zijn macht ligt om iets te doen voor het goede doel, dat moet doen. Het is makkelijk om excuses te hebben, maar er is zoveel hulp nodig. Voor mensen buiten Nederland en vooral ook in Nederland." Is dat genoeg? "Je doet wat je kunt, maar het is eigenlijk altijd te weinig. Dat komt omdat de behoefte zo groot is."

Goede doelen

Brochard was actief als investeerder in verschillende bedrijven. "En toen was ik al met verschillende goede doelen bezig, zoals Cliniclowns." Dat Zundert het middelpunt is van Childright, is eigenlijk toeval. "Mijn vrouw en ik wilden graag in het groen wonen. Daarop heeft Rosina een plek op de landkaart geprikt waar het groen was, en dit was beschikbaar. Daarvoor woonden we zowel in Brussel als in Driebruggen bij Gouda."

Duurzaam

Het fonds draagt op een duurzame manier langere tijd bij aan op dit moment vijftien goede doelen. Geld wordt ingezameld met het tweejaarlijkse gala, via een oproep in de huis-aan-huisbladen. Daarnaast draagt een aantal vaste donateurs en sponsors bij. "Dit jaar hebben we 208.000 euro ingezameld onder andere via het Childright Nobel Gala."

Steun

Vijftien projecten hebben geld gehad, waaronder de Harold van Zundert Stichting uit Etten-Leur. Ook projecten uit onder meer Kenia (Fahari Foundation), Bali en Roemenië kregen steun. "Die projecten worden langere tijd ondersteund, bij ieder gala komen die projecten ook weer onder de aandacht."

Uitverkocht

Het Childright Nobel Gala in het Amrath Kurhaus blijkt een schot in de roos. "We zijn voor 10 oktober 2020 al weer uitverkocht. Dat betekent dat we meer dan 350 gasten hebben, onder wie de Nederlandse Nobelprijswinnaars." Afgelopen jaar was misdaadjournalist John van den Heuvel een van de hoofdgasten. "Hij overhandigde als oud-ontvanger van de Childright Award de 2018 award aan professor Ben Feringa." Meer info over Childright via www.childright.nl.

BIJDRAGE WIJNAND NIJS 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief