Foto: Margareta Svensson

Bronzen kop Van Gogh nu ook in 3D te beleven

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De bronzen kop van Vincent van Gogh, die het Van Gogh Huis onlangs in langdurig bruikleen kreeg van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, valt nu via internet ook in 3D te beleven. Het beeld is door de Bredase studio Hane3D van Casper Hanegraaf driedimensionaal gescand en bewerkt tot een virtuele presentatie.


De kop van Van Gogh is een studie door de beeldhouwer André Schaller (1920-1981) voor het Van Gogh monument van Amsterdam. De nieuwe aanwinst is in het 'echt' te zien in het Van Gogh Huis in Zundert.

Monument

In februari 1962, nog voor de opening van het Van Gogh Museum, werd op het Museumplein in Amsterdam een monument voor Van Gogh opgericht. Het werd gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer André Schaller. Hij beeldde de figuur van Van Gogh af met schilderspalet en opgeheven arm, boven zijn hoofd een aureool van zonnestralen en vogels en aan zijn voeten een mijnwerker, een arenleester en zonnebloemen. Voor Schaller, die vond dat in zijn tijd de cultuur verarmde, stond het beeld van Vincent symbool voor de menselijkheid. Rond de eeuwwisseling is het monument vanwege de herinrichting van het Museumplein verplaatst naar Osdorp. De bronzen kop is Schallers studie van Van Goghs portret ter voorbereiding op de realisatie van dit monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft het werk als langdurig bruikleen aangeboden aan het Van Gogh Huis in Zundert. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief