V.l.n.r. Helma Braat, Jack Roelands en Ad de Klerk van Stichting Cultuur Landgoederen Zundert zijn klaar voor het festival rond Henriette Roland Holst.
V.l.n.r. Helma Braat, Jack Roelands en Ad de Klerk van Stichting Cultuur Landgoederen Zundert zijn klaar voor het festival rond Henriette Roland Holst. Foto: Addo Sprangers

Culturele herdenking 150ste geboortejaar Henriette Roland Holst

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ACHTMAAL - Poëzie, lezingen, muziek en exposities. Het is één en al kunst en cultuur wat de klok slaat op Landgoed De Oude Buissche Heide bij Achtmaal tijdens de herdenking van het 150ste geboortejaar van Henriette Roland Holst op zaterdag 13 april en zondag 14 april.

"Eigenlijk herhaalt de geschiedenis zich", stelt Helma Braat, bestuurslid van Stichting Cultuur Landgoederen Zundert. Die bewering komt niet uit de lucht vallen. Samen met haar man Richard Roland Holst woonde en leefde Henriette Roland Holst jarenlang op de Oude Buissche Heide bij Achtmaal, waar in de Heerenkamer aldaar kunst en cultuur in belangrijke mate het leven bepaalden. Politici, kunstenaars, schrijvers, componisten en architecten waren er kind aan huis. Stuk voor stuk lieten ze een verhaal achter op de Oude Buissche Heide, al dan niet in het in de Heerenkamer nog altijd prominent aanwezige gastenboek.

Cultuur

"Die geschiedenis is door Stichting Cultuur Landgoederen Zundert boven water gehaald", aldus Helma Braat. "En we willen de bezoeker in die geschiedenis onderdompelen." Dat streven sluit naadloos aan op de doelstelling van de eind 2017 opgerichte Stichting Cultuur Landgoederen Zundert: het organiseren van - of een podium bieden aan culturele uitingen voor een breed publiek op de in de Gemeente Zundert aanwezige landgoederen, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de vitaliteit van de gemeente Zundert en bedoelde landgoederen oor een breed publiek toegankelijker worden gemaakt.

Erfenis

Vorig jaar deed de stichting dat door Het organiseren van kamermuziekuitvoeringen en kunstexposities in en rondom Huize De Moeren, om zo stil te staan bij het feit dat Huize De Moeren op het Landgoed De Moeren 200 jaar geleden - in 1818 dus - werd gesticht. Dit jaar tekent de stichting dus voor de organisatie van de herdenking van de 150ste geboortedag van de bekende dichteres en politiek activiste Henriëtte Roland Holst-van der Schalk, die samen met haar man, de kunstenaar Richard Roland Holst, vele jaren de zomers doorbracht op het Landgoed De Oude Buissche Heide dat zij geërfd had van haar moeder.

Unheimisch

Een plaats die een kleine eeuw geleden enerzijds als 'in the middle of nowhere' kon worden aangeduid. 'Tussen Zundert en Rucphen eindigt de civilisatie', schreef J. Ph. Van Praag dan ook in 1938 in zijn boek 'Henriette Roland-Holst - Wezen en Werk'. "Mensen snapten ook niet wat hier allemaal gebeurde", vertelt Helma Braat. "Landgoed De Oude Buissche Heide was een bijzondere enclave in een van de armste streken van Nederland. Het voelde unheimisch, het was mysterieus." Anderzijds sprak het landgoed toen ook enorm tot de verbeelding, weet ze. "En nog altijd zijn veel mensen nieuwsgierig naar wat zich hier heeft afgespeeld."

Communisme

De persoon Henriette Roland Holst heeft daar volgens Ad de Klerk, voorzitter van de Stichting Cultuur Landgoederen Zundert, alles mee te maken. "Ze was financieel onafhankelijk, maar omarmde wel het marxisme. Na de Russische revolutie reisde ze als vrouw alleen illegaal naar Rusland en werd ze communiste. Ze voerde gesprekken met Trotski en Lenin, die tot haar kennissenkring behoorden. Noem maar op. Wie deed dat nou in die tijd? Als communist was je verdoemd, hier regeerde de kerk nog. En de mensen snapten er ook niets van dat haar man Richard na zijn dood zijn as liet uitstrooien over het landgoed. Dat was iets duivels."

Status

Aan de andere kant maakte Henriette Roland Holst een onuitwisbare indruk, zo maakt Ad de Klerk duidelijk. "Ze schreef toneelstukken en biografieën. Ook wordt ze wel aangeduid als de grootste dichteres van Nederland. Er is zelfs een literatuurprijs naar haar vernoemd. Sterker nog: het Historisch Nieuwsblad vroeg in 1998 aan een jury van 150 mannen en vrouwen die zelf een vooraanstaande rol in het openbare leven spelen of hebben gespeeld naar de vijf belangrijkste vrouwen van de twintigste eeuw: Henriëtte Roland Holst eindigde op de vijfde plaats, vóór bijvoorbeeld Beatrix. Dat zegt wel iets over haar status."

Festival

De herdenking van het 150ste geboortejaar van Henriette Roland Holst is door Stichting Cultuur Landgoederen Zundert in een tweedaags festival gegoten.De stichting heeft daarbij de krachten gebundeld met Natuurmonumenten en het Van GoghHuis. "In september zijn we met de organisatie begonnen", vertelt secretaris Jack Roelands van de stichting. "Zowel op zaterdag 13 april als zondag 14 april hebben we drie blokken met daarin telkens een lezing, muziek en poëzie. We mikken op zo'n 100 tot 150 bezoekers per onderdeel."

Informatie

Surf voor meer informatie en een uitgebreid programmaoverzicht naar www.cultuurlandgoederen.nl. Via deze website zijn eveneens tickets voor de verschillende onderdelen verkrijgbaar.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief