Burgemeester Joyce Vermue popelt om aan de slag te gaan: 'Ik wil vooruit op een manier die past bij Zundert'
Burgemeester Joyce Vermue popelt om aan de slag te gaan: 'Ik wil vooruit op een manier die past bij Zundert' (Foto: Addo Sprangers)

Burgemeester Joyce Vermue maakt kennis met gemeente Zundert

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - Kennismaken, kennismaken en nog eens kennismaken. Joyce Vermue, de nieuwe burgemeester van de gemeente Zundert, heeft het er maar druk mee. Nog maar nauwelijks in functie doet ze haar best om 'overal' haar gezicht te laten. Een vriendelijk woord voor iedereen is daarbij bijna vanzelfsprekend.


Dat laatste komt duidelijk tot uiting bij de bescheiden fotosessie die plaatsvindt na het interview met ondergetekende. In de tuin achter de kosterswoning aan de Sint Elisabethlaan stuit de burgemeester op een kersvers bruidspaar dat enthousiast op de plotselinge verrassing reageert. Een belangstellend praatje en een aantal door omstanders gemaakte snapshots verder neemt Joyce Vermue alle tijd om te poseren.

Bevestiging

Het is allemaal onderdeel van het kennismakingsritueel dat ze doorloopt. Intern, met alle medewerkers in het gemeentehuis, en extern, met inwoners, verenigingen en ondernemers. "Je ziet de gemeenschapszin, het ondernemerschap, het aanpakken en de gedrevenheid", zegt Joyce Vermue. "Al mijn eerste indrukken worden alleen maar bevestigd en dat wakkert mijn enthousiasme alleen maar aan".

Corsotenten

Die indrukken zijn talrijk. Afgelopen week nam de burgemeester onder meer een kijkje bij de Vakantieweek bij 't Stokperdje, bracht ze een bezoek aan de dagopvang van het Nonnekeshof en maakte ze kennis met het bestuur van Stichting Bloemencorso Zundert. Met een aantal bestuursleden zette ze daarbij meteen ook koers naar de buurtschappen Molenstraat, Laarheide en Tiggelaar voor een bezoek aan de corsotenten aldaar. Ook andere buurtschappen mogen op korte termijn op haar komst rekenen, verklapt ze alvast. "Mijn verwachtingen zijn in positieve zin overtroffen. Pas bij een bezoek aan de corsotent realiseer je je echt hoe groot het evenement is en hoe sterk het leeft. Van jong tot oud en vaak ook hele gezinnen, iedereen is er aan de slag. Het is mooi om te horen dat kinderen niet kunnen wachten tot ze in groep 8 zitten om maar die steiger op te mogen klimmen."

Buurtschappen

"Zelf ben ik van plan om alle buurtschappen op korte termijn persoonlijk te bezoeken. Samen met bestuursleden van Stichting Bloemencorso Zundert stap ik dan op de fiets om een rondje langs de corsotenten te maken", vervolgt Joyce Vermue. Of ze zelf ook gaat meehelpen? "Jazeker", antwoordt ze. "Al zal ik me daarbij niet specifiek op één buurtschap richten. Op verschillende plekken zal ik de handen mee uit de mouwen steken".

Verbondenheid

Dat ze juist voor het burgemeesterschap van de gemeente Zundert heeft gekozen, heeft alles te maken met de gedrevenheid die Joyce Vermue hier aantreft. "Ik wil vooruit op een manier die past bij Zundert. Die herken ik in wat ik nu ook zie van Zundert. Een plattelandsgemeente met verschillende kleine kernen die een groot gevoel van verbondenheid met elkaar hebben. Ik zal ook met die kernen nog uitgebreid kennismaken. Ik zie mooie verschillen tussen die kernen, maar tegelijkertijd een overlap. Zo is in iedere kern wel een buurtschap aan de slag om iets voor het corso weg te zetten."

Beleving

Joyce Vermue, die haar huis in Zeeland inmiddels heeft verkocht en zich in Achtmaal vestigt, vertelt dat ze zich bij voorkeur per fiets verplaatst. "Je hebt dan eenvoudigweg een heel andere beleving. Je ervaart de omgeving anders en je wordt begroet op straat. Op die manier maak je ook snel even een praatje".

Dossiers

Kennismaking mag deze weken dan centraal staan, inmiddels is de burgemeester ook al druk aan de slag met dossiers. Joyce Vermue: "Straks, in september, wil ik vooral met de raad de draad oppakken. Ik kijk ernaar uit om als voorzitter van de raad ook dàt element van het burgemeestersambt op te pakken. Zoals ik er ook naar uitkijk om, met behoud van de identiteit van Zundert, vorm te geven aan de samenwerking met omliggende gemeenten en overheden. Op die plannen ga ik me de komende tijd oriënteren".

Bepalend

Haar sociaal-maatschappelijke achtergrond én politieke ervaring maken dat de bagage van de nieuwe burgemeester als zeer divers kan worden aangemerkt. Het is bagage waar zij bij de uitoefening van het burgemeestersambt haar voordeel wil doen. "Op mijn 21ste begon ik als maatschappelijk werkster", vertelt de nu 34-jarige Joyce Vermue. "In die rol heb ik gezien dat de wijze waarop de lokale omgeving is georganiseerd én dat hetgeen je van huis uit meekrijgt bepalend zijn voor je kansen. Wet- en regelgeving zijn daarbij van invloed. Vanuit die ervaring is mijn interesse in de politiek ontstaan. In mijn rol als Tweede Kamerlid bemerkte ik dat de focus dáár vooral lag op het uitvergroten van verschillen om op die manier politieke standpunten duidelijk te maken. Ik ben meer iemand die zoekt naar wat partijen gemeenschappelijk hebben. Als burgemeester wil ik me vooral richten op wat inwoners, politieke partijen en ondernemers samenbrengt. Hoe kunnen we kansen samen benutten en stimuleren? Waarbij de gemeenteraad uiteraard het laatste woord heeft".

Omschrijving

Ze neemt even de haar voorgelegde omschrijving van het burgemeesterschap in zich op: 'Het burgemeesterschap is een van de moeilijkste, zwaarste en veeleisendste posities in het openbaar bestuur, maar ook een van de mooiste en eervolste'. Een hele mond vol. "Op dit moment ervaar ik het burgemeestersambt nog niet als het moeilijkste, zwaarste en veeleisendste, maar ik ga vast en zeker nog moeilijke zaken tegenkomen", reageert Joyce Vermue. "Het is in ieder geval een ambt waarbij ik met veel verschillende belangen krijg te maken en waarbij ik dan afwegingen zal moeten maken. Tegelijkertijd is het een van de mooiste en eervolste ambten die ik mag vervullen. Het is niet voor niks dat ik hiervoor gegaan ben".

Ontmoetingen

"Als burgemeester ben ik onder meer verantwoordelijk voor veiligheid", vervolgt ze. "Een stevige portefeuille. Daarnaast heb je echter veel ontmoetingen en ook dat maakt het werk als burgemeester mooi. Je staat mensen bij op moeilijke momenten en deelt samen mooie momenten. Ik vertelde het ook al aan mijn familie en mijn vrienden: het is een mooi en eervol ambt. Het is iets wat ik me nu iedere dag realiseer".

Handen uit de mouwen

Dat laatste gaat ze wel op haar manier doen, zo maakt Joyce Vermue duidelijk. "In het profiel werd duidelijk aangegeven dat de gemeente Zundert een burgemeester wil die zogezegd niet alleen op de winkel past. Ik ben dan ook een burgemeester die de handen uit de mouwen steekt. Bij de kennismaking, maar ook bij de inhoudelijke dossiers. Zoals het ook in het DNA van Zundert staat omschreven: aan de slag! Ik kan bovendien slecht stilzitten. Wel ben ik iemand die zorgvuldig handelt, ik beweeg me niet als een olifant in de porseleinkast".

Verbinden

Eerder al gaf Joyce Vermue aan het burgemeestersambt in Zundert voor langere termijn te willen vervullen. Dat voornemen is nog altijd even krachtig. "Het is mijn droom geweest om burgemeester te worden. Wat dat betreft ben ik zeker niet nu al bezig met een volgende stap. Feitelijk gezien kan ik hier maximaal achttien jaar burgemeester zijn. Wie weet? Ik heb in mijn loopbaan al veel verschillende rollen vervuld. Voor mezelf vind ik het tijd om me voor langere tijd te verbinden. Ik wil hier ook de verdieping zoeken."

Duidelijkheid

"Hoe ik later als burgemeester van de gemeente Zundert wil worden herinnerd? In ieder geval als een toegankelijke en benaderbare burgemeester die er óók was op de momenten dat het ertoe deed, dat inwoners zich gehoord hebben gevoeld. Dat betekent niet dat ik als burgemeester altijd kan voldoen aan iemands persoonlijke verwachtingen, maar ik kan wel duidelijkheid scheppen op het moment dat het nodig is. Ik wil een burgemeester zijn waarvan je weet wat je eraan hebt".

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief