Foto: Addo Sprangers

Eikenprocessierups vraagt ook extra aandacht van Treeport

  Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De haartjes van de eikenprocessierups mogen menig individu het nodige ongemak bezorgen, ook de boomkwekers volgen de ontwikkelingen rond de inmiddels gevreesde rups met argusogen. Dat laatste heeft dan vooral te maken met handelsvoorschriften.


Bij Treeport is de werkgroep Bufferzone meteen ook het aanspreekpunt over ziekten en plagen die niet direct binnen de werksfeer van de Bufferzone vallen. De eikenprocessierups is daarvan een voorbeeld. Het noopt de werkgroep in ieder geval tot een verbreding van haar werkzaamheden.

Eikenprocessierups
De overlast van de eikenprocessierups is het gesprek van de dag. Het heeft niet alleen gevolgen voor de mensen in de omgeving van deze rups, maar ook voor de bedrijven. De handel van Quercus aan het Verenigd Koninkrijk is namelijk aan nog strengere maatregelen dan voorheen gebonden. Het komt er kort gezegd op neer dat export van eiken groter dan twee meter uitsluitend mogelijk is als rondom het perceel een zone van 200 meter vrij is van eikenprocessierups. Voor eiken kleiner dan twee meter geldt een zone van 50 meter. Verder blijven overige voorwaarden van kracht.

Andere bedreigingen

De benaming van de Werkgroep Bufferzone gaat veranderen: voortaan gaat zij als Werkgroep Pest Controlled Area door het leven. Het werkveld van deze groep is zich namelijk aan het verbreden. Lag tot nu toe de focus vooral op het in stand houden van de bufferzone 7, er moet nu ook nadrukkelijk naar andere bedreigingen worden gekeken die zich in planten kunnen nestelen en daarmee de handelspositie van de boomteeltsector in gevaar brengen. Kort na de zomer komt de werkgroep bijeen om een strategie op te stellen om zo nodig snel en slagvaardig te kunnen handelen. Wie mee wil praten kan zich opgeven bij Marc Lodders via e-mail marc@lodders.nl of bij David Bömer via e-mail David@treeport.eu.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES 

Vacatures

Bezorger Altena Nieuws

Hank, Almkerk, Dussen, Werkendam

Bezorgers

Woensdrecht

Bezorgers

Etten-Leur

verzorgende niveau 3 IG en helpende niveau 2

Uden - Schijndel - Heeswijk

Bezorgers

Breda