Logo internetbode.nl/zundert

Biergilde Cambrinus lanceert nieuw Zunderts bier D’n Nestor

ZUNDERT - Bier drinken, bier proeven en bier brouwen. Een beetje biergilde heeft het allemaal onder de knie. Die mening zijn ze ook bij biergilde Cambrinus uit Zundert toegedaan. Tot vreugde ongetwijfeld van alle bierliefhebbers, want komende zaterdag vindt de officiële presentatie plaats van het nieuwe Zundertse bier D’n Nestor.


De monniken van abdij Maria Toevlucht in Zundert deden er meer dan honderd jaar over voor ze eind 2013 de wereld verblijdden met het nieuwe trappistenbier Zundert Trappist. Wat dat betreft laten de leden van het pas op 1 januari 2015 in het leven geroepen biergilde Cambrinus er met de lancering van D’n Nestor bepaald geen gras over groeien.

Proeverij

En dat allemaal dankzij een proeverij, aldus Ad van Hassel. “Met de leden van het gilde - allemaal kameraden en bekenden en stuk voor stuk bierliefhebbers - houden we iedere laatste zondag van de maand bij toerbeurt een proeverij. Alle facetten, van soort bier tot smaak, komen daarbij aan bod. Aan het einde van een van de proeverijen was in één klap alles geregeld. Om een vereniging met meer body te worden, besloten we om ook zelf te gaan brouwen.”

Finetunen

Zo gezegd, zo gedaan. Omdat biergilde Cambrinus voor het brouwen echter niet terecht kon in het vaste thuishonk café De Kèrel, werd uitgeweken naar café Neefs. “Een door ons uitgenodigde brouwer leidde ons vervolgens als een gids door het brouwproces”, vertelt Ad van Hassel. “We hebben een recept samengesteld en zijn gaan brouwen. Acht weken later konden we gaan proeven.” Dat was althans de bedoeling, want bij het eerste flesje dat werd geopend spoot het schuim tegen het plafond. “Toen zijn we nog een paar keer gaan brouwen om het bier te finetunen”, vervolgt hij. “Dat bier was zó lekker en sloeg zó aan, dat we besloten daar verder mee te gaan. Het resultaat was D’n Nestor.”

Uitbater

D’n Nestor is echter niet zomaar een biertje, zo maakt Ad van Hassel namens biergilde Cambrinus duidelijk. In de eerste plaats is het een quadrupel, met een alcoholpercentage van 9,7 procent een stuk zwaarder dan een gewoon pilsje. Daarnaast is de naam van het bier is ontleend aan café Neefs en is het een letterlijk en figuurlijk smaakvol eerbetoon aan de twee jaar geleden overleden Nest Neefs, door biergilde Cambrinus omschreven als ‘een bijzonder, sociaal, oprecht, maar vooral mooi mens’. Ernest (Nest) Neefs was samen met zijn vrouw José jarenlang de uitbater van café Neefs. “In heel Zundert en omstreken stond Ernest bekend om zijn manier van doen”, weet Ad van Hassel. Een robuuste en sociale man, met fantastische uitspraken. Iemand die je niet snel vergeet. Mede door zijn toedoen is café Neefs de huiskamer van Zundert.”

Gelijkenis

Volgens de gildeleden is de smaak van het bier zoals Nest was: stevig en robuust met een zoet randje. Ad van Hassel: “Als het een mooie blonde was geweest, hadden we het bier José genoemd. We kwamen echter snel bij D’n Nestor uit. Nest was van het type ‘ruwe bolster, blanke pit’. Zet er een kind bij en hij smolt. De gelijkenis was er meteen.” Van dat laatste kunnen de echte bierfanaten uit Zundert en omgeving zich komende zaterdag al persoonlijk vergewissen. Vanaf 16.00 uur is de eerste Nestor dan namelijk te proeven bij café Neefs, café De Kèrel en café Den Hoek. Een week later is het bier ook in andere Zundertse horeca te verkrijgen.

Productie

Buiten de gemeentegrenzen moeten de liefhebbers voorlopig nog geduld hebben, al vindt er via biergilde Cambrinus ook verkoop aan particulieren plaats. Ad van Hassel: “We willen dat iedereen dit lekkere biertje kan proeven. Voorlopig hebben we een capaciteit van rond de tachtig kratten. De productie is ondergebracht bij brouwerij Reuzenbieren uit Moergestel om een optimale hygiëne en constante kwaliteit te garanderen, maar verder is alles aan het product op en top Zunderts. Bij veel vraag kan de productie zo worden verhoogd.”  En dan kan het snel gaan, weet Van Hassel, verwijzend naar de voormalige hobbybrouwerij Het Nest in Turnhout. “Die exporteren inmiddels al naar China. Dat is niet ons doel, maar het geeft maar aan hoe gek het soms kan lopen D’n Nestor heeft nu eigenlijk al een beetje cultstatus.” FOTO ADDO SPRANGERS

Presentatie D’n Nestor

De officiële lancering van D’n Nestor vindt plaats op zaterdag 4 maart 2017 in café Neefs aan de Molenstraat 129 in Zundert. De eerste Nestor wordt om 16.00 uur geopend door niemand minder dan José Neefs, de vrouw van Nest Neefs naar wie het bier vernoemd is. Daarna is voor alle aanwezigen gelegenheid het bier te proeven. Of, zoals het etiket op de bierfles suggereert: ‘Ge zuipt maor bier, net as un ander’.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715857990&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/zundert&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FotoseriesDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief