De brandweerlieden in actie tijdens de reddingsactie. FOTO JOEP VAN DE SANDEN
De brandweerlieden in actie tijdens de reddingsactie. FOTO JOEP VAN DE SANDEN Foto: Joep van de Sanden

Geslaagde reddingsoperatie koeien Achtmaal

Door: Addo Sprangers Algemeen

ACHTMAAL - Dieren in nood? Het komt vaker voor dan je misschien zou denken. Gelukkig is er dan de brandweer die hulp kan bieden. Zo ook in Achtmaal, waar maandag bij een boer maar liefst acht koeien uit de gierput werden getakeld.

Volgens Robert van Gils, bevelvoerder van de Brandweer Zundert, hoort het redden van dieren eenvoudigweg bij het werk van de brandweer. "Een kat in de boom, paarden in de sloot, een bok in het water, noem maar op. Zeker in landelijke gebieden komt het vaak voor dat de brandweer moet bijspringen. Ook in varkensstallen gebeurt het regelmatig dat varkens in de gierput belanden. Dat laatste was nu dus het geval bij koeien in Achtmaal."

Kuddedieren

Al waren het er wel veel, erkent Van Gils. "We dachten in eerste instantie aan misschien drie, vier of vijf dieren. Het bleken er uiteindelijk dus acht te zijn. Maar koeien zijn nu eenmaal kuddedieren. Als er eentje de gierput in gaat, volgen de anderen." In 2,5 uur tot drie uur tijd wist de met zeven brandweerlieden uitgerukte Brandweer Zundert de dieren te bevrijden. De speciale veetakel van de eveneens uitgerukte Brandweer Oudenbosch hoefde daarbij echter niet te worden gebruikt. "De boer beschikte zelf al over een takel en over een heupbeugel. Daarmee hebben we de achterkant van de dieren omhoog getakeld, waarbij we de voorkant met behulp van touwen om schouders en kop in balans hielden. Eén voor één hebben we ze eruit gehaald. Gelukkig stonden de dieren met hun kop boven de mest, want de gierput was maar anderhalve meter diep. Het was slechts een kwestie van even hard werken met z'n allen."

Ongehavend

Alle dieren bleken ongehavend, zo constateerde ook de opgeroepen veearts. "Die wordt er in dergelijke situaties standaard bij gehaald. Voor de dieren immers kan het verblijf in een gierput de nodige stress opleveren", weet Van Gils. "Gelukkig waren er geen dode dieren." Het redden van dieren is hoe dan ook dankbaar werk, besluit hij. "Ook de boer was blij. Net als wij met de beloning van koffie en worstenbroodjes."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief