Een kwestie van dimmen? De massa vermaakte zich in ieder geval.
Een kwestie van dimmen? De massa vermaakte zich in ieder geval. Foto: Erwin Martens

Wederom klachten (te) harde muziek corsofeest

Door: Guus Arnouts Algemeen

ZUNDERT - Een fenomeen wat vooral de laatste jaren terugkeert: de (te) luide muziek tijdens het corsofeest onder de tent op de Zonnewende en van de wagens. Vooral dat eerste leek dit jaar wederom een probleem te zijn. Wat wordt er aan gedaan door Stichting Bloemencorso Zundert (SBZ)?

Al vrij snel na het corsofeest vorige dinsdag druppelden via Facebook de klachten gericht aan 'Het Corsofeest' en indirect SBZ binnen. Al enkele jaren hebben bezoekers last van te luide of harde muziek. Natuurlijk, de muziekstijlen zijn anno 2018 luider van aard met een diepe bas en meer elektronisch geweld. Nee, de uithalen van Lee Towers of Rowwen Hèze destijds veroorzaakten over het algemeen geen of minder oorpijn.

Willy van Schie en Mike Elst treden namens de commissie Horeca en Programmering gezamenlijk naar buiten. "Ook wij zagen de reacties op Facebook gericht aan het adres van de organisatie. We besloten daar bewust niet op te reageren. Dat zou handelen uit emotie zijn."

Werk
Van Schie: "Simpel gezegd: binnen onze commissie is geluid een speerpunt. Net zoals dat bij alle buurtschappen ook het geval is, geldt dat ook zeker voor de Zonnewende." Ze erkent dat het niet de eerste keer is dat er klachten zijn. "Dit jaar is er een extra geluidsman aangesteld om het geluidsniveau te meten. Per seconde. Die technicus heeft een logboek van 2400 pagina's waar instaat wanneer en waar het geluid teveel decibel had." Met die info en dit onderzoek gaat de commissie het komend corsojaar aan de slag met en technici van het geluidsbedrijf Focus uit Amsterdam.

Toegestaan
Het blijft een kwestie van wikken en wegen, vertelt Elst. "De organisatie houdt tijdens corso een maximum van 103 decibel aan. Toen na het feest op zondag de muziek stopte en alleen het lawaai van mensen in de tent overbleef, zakte dat decibel naar 'slechts' 93." Dat geeft volgens hem aan hoeveel verschil er kan zitten in geluidsniveau's en over hoe kleine marges er wordt gesproken.

Maatregelen
Een maatregel die de commissie onder meer en al eerder trof, was de verkoop van oordopjes (2,50 euro per stuk, één muntje, Red.) op de Zonnewende. Maar was dit genoeg? "Ja", antwoordt Van Schie. "Dit hebben we voorgelegd aan de Raad van Buurtschappen, die zijn akkoord gegaan met deze prijs en deze kwaliteit oordopjes." Ook de muziek simpelweg zachter zetten zou volgens Elst weinig uit hebben gehaald. "Dan hoor je het publiek erbovenuit komen." Toch was er ook een positief geluid te horen. Zo heeft de commissie dit jaar, ondanks de klachten, 'maar' drie telefoontjes gehad van omwonenden over het geluid. Van Schie verzekert dat dat er voorgaande jaren veel meer waren. "Toen werd ik 's avonds als contactpersoon echt platgebeld."

Kabaal
Als er een simpelere oplossing is om in één klap van alle geluidsproblemen af te komen, dan hadden we dat als commissie natuurlijk al toegepast, vertelt Elst. "Wij zijn er niet op uit om zoveel mogelijk kabaal te maken, we willen gewoon dat iedereen een mooi corsofeest heeft. Helaas kun je het blijkbaar niet iedereen naar de zin maken. Het raakt ons als onze eigen commissieleden als reactie op de kritiek zeggen: 'Ik ben er helemaal klaar mee' of 'Waar doe ik het voor?'. Wij blijven ook vrijwilligers", aldus Van Schie. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief