De jeugd in Zundert moet gezond, gelukkig en veilig kunnen opgroeien, zo stelt het college.
De jeugd in Zundert moet gezond, gelukkig en veilig kunnen opgroeien, zo stelt het college. Foto: Saskia Riks

De jeugd heeft de toekomst in Zundert

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ZUNDERT - De jeugd in Zundert moet gezond, gelukkig en veilig kunnen opgroeien, haar talenten kunnen ontwikkelen en kunnen meedoen in de maatschappij. Om dit te bereiken heeft het college onder de noemer 'Samen werken aan een positief opvoed- en opgroeiklimaat' het Jeugdbeleidsplan 2019-2022 opgesteld.

Heel concreet zijn er in het plan drie doelen geformuleerd: jongeren tot 24 jaar gebruiken minder alcohol en drugs, meer jeugdigen bewegen voldoende en eten gezond, en meer jeugdigen zijn klaar voor hun toekomst en participeren vaker door middel van studie, werk of dagbesteding.

Voorkomen

Sinds de decentralisatie van taken van de Rijksoverheid naar gemeenten in 2015 is de Gemeente Zundert verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdzorg. Het lokale jeugdbeleid is er eerst en vooral op gericht om te voorkomen dat jeugdigen in de jeugdhulp terecht komen. De jeugdgezondheidszorg, het onderwijs en de (sport)verenigingen, welke voor alle jeugdigen en ouders toegankelijk zijn, spelen hierbij een belangrijke rol.

Vroegtijdige signalering

Reden waarom de Gemeente Zundert serieus in dit zogeheten voorliggend veld investeert. Dit voorliggend veld wordt door de Gemeente Zundert omschreven als de plek waar jeugdigen gelukkig kunnen opgroeien en waar zij zich kunnen ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen. Het is tevens de plek waar professionals en vrijwilligers in een vroeg stadium signaleren wanneer er iets met een kind aan de hand is, waardoor gericht lichte en laagdrempelige hulpverlening kan worden ingezet en ernstigere problemen kunnen worden voorkomen.

Laagdrempelig

Al gaat het volgens de Gemeente Zundert de meeste Zundertse jeugdigen goed. Mocht er echter een kink in de kabel komen, dan moeten hulp en ondersteuning voor alle jeugdigen en hun gezinnen zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar zijn, naast een passend aanbod aan voorzieningen en ondersteuningsmogelijkheden is. Op deze manier wil de Gemeente Zundert voorkomen dat kleine vraagstukken uitgroeien tot ernstigere problemen. Samen met haar maatschappelijke partners richt zij zich dan ook op de gezinssituatie, schoolomgeving en sociale omgeving, welke gezamenlijk van invloed zijn op de ontwikkeling en het gedrag van jeugdigen.

Weerbaarheid

Er wordt daarom onder meer ingezet op het vergroten van de weerbaarheid van jeugdigen en op het uitvoeren van preventieve activiteiten rondom alcohol en drugs, in samenspraak met jeugdigen, ouders, onderwijsinstellingen, (sport)verenigingen, horecaondernemers en evenementenorganisatoren. Ook wil de Gemeente Zundert extra aandacht besteden aan sportstimulering, naschoolse sportactiviteiten en voorlichting over gezonde voeding aan jeugdigen en ouders. Verder staat het stimuleren van taalontwikkeling bij kinderen hoog op de agenda en is er speciale aandacht voor het beter begeleiden van kwetsbare jongvolwassenen naar studie, werk of dagbesteding.

Playground

Ruimte voor initiatieven van de jeugd zelf is hierbij volop aanwezig. Treffend voorbeeld is het recente initiatief vanuit een groep jongeren uit de Zundertse wijk De Berk om een openbare playground te realiseren. De Gemeente Zundert is voornemens dit initiatief ondersteunen. Voorwaarde hierbij is wel dat de jongeren zelf minimaal de helft van de financiën verzamelen met crowdfunding en afspraken maken met buurtbewoners over het gebruik van de playground.

Prijskaartje

Aan alle plannen hangt wel een prijskaartje. Om bijvoorbeeld extra activiteiten voor alcohol- en drugspreventie uit te voeren, is jaarlijks een aanvullend bedrag van 10.000 euro nodig. Door middel van de Voorjaarsnota 2020 wordt een voorstel gedaan om deze middelen structureel ter beschikking te stellen. Voor het faciliteren van het initiatief van jongeren om een playground te realiseren stelt het college de gemeenteraad voor om eenmalig een krediet beschikbaar te stellen van maximaal 25.000 euro.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief