Afbeelding
Foto: TSO

St. Bavoschool zoekt overblijfkrachten: wie komt de TSO helpen?

Door: Hanneke Marcelis

RIJSBERGEN - De Stichting Tussenschoolse Opvang St. Bavoschool (TSO) Rijsbergen bestaat dit jaar alweer 17 jaar. Het is bijzonder dat het overblijven op de Sint Bavoschool in Rijsbergen nog altijd door een stichting wordt georganiseerd. Deze draait namelijk volledig op de inzet van vrijwilligers. De school is hier erg trots op. Maar om ook komende jaren het overblijven te kunnen verzorgen, zijn er wel nieuwe vrijwilligers nodig. 

Er zijn momenteel ongeveer 30 enthousiaste overblijfkrachten, die variërend van eenmaal tot viermaal per week tijdens de lunch op school te vinden zijn. Sommigen hiervan zijn al meer dan 15 jaar actief als overblijfkracht. Het administratieve deel en de coördinatie op de werkvloer wordt door twee coördinatoren uitgevoerd. Het bestuur van deze stichting bestaat momenteel uit zes personen. Zij onderhouden de contacten met school, verzorgen de financiële zaken en organiseren de jaarlijks terugkerende activiteiten. Deze activiteiten zijn voor alle vrijwilligers. Zo wordt er aan het begin van het schooljaar een barbecue of etentje georganiseerd en is er in het voorjaar een variërende workshop. Aan het einde van het schooljaar is er een leuk presentje voor alle vrijwilligers.

Bij de meeste basisscholen valt het overblijven tegenwoordig onder de verantwoordelijkheid van een kinderopvangorganisatie, meestal omdat er te weinig vrijwilligers bereid gevonden worden om taken op zich te nemen. De kosten voor het overblijven bij de TSO in Rijsbergen bij een jaarabonnement bedragen ongeveer €1,- per keer, afhankelijk van hoeveel dagen het kind overblijft en of het kind meerdere broers of zussen heeft die ook gebruik maken van de TSO. Als gebruik wordt gemaakt van een strippenkaart bedragen de kosten ongeveer €1,60 per keer. Hier zit drinken en fruit bij inbegrepen. Deze bedragen zijn beduidend lager dan bij de meeste kinderopvangorganisaties.

Kwaliteit
Om de tussenschoolse opvang op kwalitatief goed niveau te kunnen blijven voortzetten is de TSO dringend op zoek naar nieuwe overblijfkrachten om het team te versterken. Vrijwilligers kunnen zelf bepalen hoe vaak per week (één tot vier keer) ze willen assisteren tussen 11.40 en 13.15 uur. Er staat een vrijwilligersvergoeding van €10,- per keer tegenover, aangevuld met jaarlijks terugkerende activiteiten, de mogelijkheid tot het volgen van een EHBO-cursus en presentjes. Overblijfkrachten verstrekken thee, melk of water aan de kinderen en houden toezicht tijdens de lunch. De kinderen gaan vóór of ná het eten buitenspelen waar overblijfkrachten toezicht houden. Tot slot zorgen de overblijfkrachten ervoor dat de ruimtes weer netjes zijn voordat de schoolmiddag begint.

Lijkt het je leuk om met kinderen tussen 4 en 12 jaar om te gaan? Heb je een paar uurtjes per week tijd om wat bij te verdienen in een gezellige groep vrijwilligers? Iedereen vanaf 18 jaar is van harte welkom! Alle nieuwe overblijfkrachten moeten een Verklaring Omtrent Gedrag inleveren.  De kosten hiervan worden door de TSO vergoedt.

Bestuur

Ook bij het bestuur staat de bezetting onder druk. Het bestuur vergadert ongeveer vijfmaal per jaar, waaronder eenmaal met alle overblijfkrachten en eenmaal met de Raad van Bestuur. Daarnaast vindt er ongeveer vijfmaal per jaar een coördinatoren overleg plaats. Tijdens dit overleg zijn twee bestuursleden (roulatiesysteem), twee coördinatoren en de directeur van de Sint Bavoschool aanwezig. Wil je er samen met ons voor zorgdragen dat onze kinderen ook in de toekomst gebruik kunnen blijven maken van de TSO? Wil je mee kunnen beslissen over zaken aangaande het overblijven bij een gezellige actieve groep vrijwilligers? Wij horen graag van je!

Heb je vragen, wil je meer informatie of overweeg je om ons team te komen versterken als overblijfkracht of als bestuurslid? Neem dan contact met ons op via tso@bavoschool.net



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief