NIOZ YE, foto FLYING Focus
NIOZ YE, foto FLYING Focus Foto: NIOZ YE, foto FLYING Focus

Reimerswaal verkoopt locatie aan NIOZ

Door: Britta Janssen Algemeen

YERSEKE - Het college van burgemeester en wethouders van Reimerswaal heeft met het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke een principeakkoord bereikt over verkoop van deze locatie. “Het college wil met de verkoop aan het NIOZ, waarmee een fikse financiële handreiking gepaard gaat, bijdragen aan de toekomst van het instituut”, laat een gemeentewoordvoerder van Reimerswaal vrijdag weten.

De gemeenteraad van Reimerswaal moet de principeovereenkomst nog goedkeuren en ook de voorwaarden voor de verkoop moeten nog verder worden uitgewerkt.

Bijdragen
Het college wil toeleggen op de verkoopprijs om bij te dragen aan behoud van het onderzoeksinstituut voor Yerseke en Zeeland. Bij een bezoek aan Zeeland begin deze maand maakte minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bekend dat het Rijk 35 miljoen euro investeert voor versterking van de leefbaarheid, kennis en innovatie en het voorzieningenniveau voor bedrijven in Zeeland. De provincie Zeeland liet toen weten te verwachten dat de regio eenzelfde bedrag ter beschikking stelt. Met deze ‘handreiking’ aan het NIOZ investeert Reimerswaal in het versterken van Zeeland, aldus de gemeentewoordvoerder.

Binding

‘Met de aankoop van de locatie verstevigt een excellente onderzoeksgroep van het NIOZ, die werkt aan delta-gerelateerde wetenschappelijke vraagstukken, haar binding met de regio.’ De onderzoekers werken samen met het onderwijs in Zeeland (en daarbuiten), zoals Scalda en de HZ University of Applied Sciences en die kruisbestuiving wordt met de verkoop ook bestendigd.

Zeespiegelcentrum

Voorbeelden van wetenschappelijke projecten van het NIOZ zijn onder meer het herstel van mosselbedden samen met ondernemers uit Yerseke en onderzoek naar de ontwikkeling van een ontpolderde Hedwigepolder.

‘Ook de innovatieve oplossingen van het NIOZ om waterveiligheid te combineren met duurzame voedsel- en energieproductie in de delta en het NIOZ-zeespiegelcentrum zijn in Zeeland bij uitstek op hun plaats.’

De gemeenteraad van Reimerswaal besluit half april over het goedkeuren van de principeovereenkomst.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief