Gratis boompjes uitdeelactie.
Gratis boompjes uitdeelactie. Foto: ZMF

Weer gratis boompjes uitdeelactie in alle Zeeuwse gemeenten

Door: redactie Algemeen

KAPELLE - We gaan ze weer weggeven, duizenden gratis boompjes! Deze keer doen alle Zeeuwse gemeenten mee aan onze gratis boompjes uitdeelactie. Door een boom te planten in je tuin, maak je Zeeland groener. Dat is goed voor de natuur en helpt om het klimaatprobleem tegen te gaan. Dus heb je een tuin of een stukje grond, bestel dan op dinsdag 12 september vanaf 9.00 uur maximaal 6 gratis boompjes op www.zmf.nl

Derde jaar op rij
Voor het derde jaar op rij organiseert ZMf een gratis boompjes uitdeelactie, samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Velt Zeeuwse Eilanden en vele vrijwilligers van lokale initiatieven. Dit keer doen ook álle Zeeuwse gemeenten mee. Ook enkele woningcorporaties Clavis, Woongoed Zeeuws-Vlaanderen en Beveland Wonen financieren mee. Het animo voor de eerdere uitdeelacties was enorm. De ervaring leert dat de boompjes binnen heel korte tijd op zijn. Dus wees er snel bij op 12 september. Goed nieuws is, dat we, doordat dit keer alle Zeeuwse gemeenten meedoen, extra veel bomen uit kunnen delen. Ruim 18.000 stuks!

Sleutelrol voor bomen
De uitdeelactie wordt georganiseerd in het kader van het landelijke project Plan Boom, dat in de komende jaren 10 miljoen bomen wil planten in Nederland. In Zeeland streven we naar 380.000 bomen, dus voor iedere Zeeuw een boom. Bomen hebben een essentiële functie voor de biodiversiteit. Ze bieden dieren voedsel en beschutting, zeker als het soorten zijn die van oudsher in Nederland voorkomen. Daarom delen we alleen inheemse soorten uit, maar liefst 12 verschillende. Op onze website lees je uitgebreide informatie per type boom. Ook voor ons als mens zijn bomen belangrijk, ze geven schaduw en met hun groen maken ze het landschap rijker en afwisselender. Daarnaast spelen ze een sleutelrol in het tegengaan van klimaatverandering. Ze kunnen namelijk grote hoeveelheden CO2 vastleggen en met hun bladeren en wortels houden ze het vocht in de bodem langer vast. Alle reden dus om ook jouw tuin extra groen te maken met één of meer boompjes!

 ’De gele kornoelje is van alle soorten die je kan kiezen denk ik mijn favoriet. Deze bloeit al vroeg in het voorjaar en geeft vruchten. En hij is inheems, dus extra waardevol voor de insecten en dieren bij mij in de omgeving.’ aldus Diane Bakker, deelnemer gratis boompjes uitdeelactie 2022.
 

Zo werkt het
De boompjes die je tijdens de uitdeelactie in september bestelt, kun je aan het begin van het plantseizoen ophalen, op zaterdag 9 december 2023 tussen 11.00 en 16.00 uur. Voor Gemeente Tholen zijn er 3 ophaaldagen: donderdag 7 december, vrijdag 8 december en zaterdag 9 december 2023 tussen 11.00 en 16.00 uur. Dit i.v.m. het grote aantal boompjes dat deze gemeente beschikbaar stelt. In elke gemeente is er een afhaallocatie. De boompjes hebben een handzaam formaat, dus je kunt ze makkelijk meenemen in je fietstas of auto. Volg voor het planten de eenvoudige plantinstructies. Ter geruststelling, alle soorten boompjes zijn heel goed te snoeien. Jij bepaalt dus zelf hoe groot ze mogen worden.
 

Blijf op de hoogte en word lid!
Wil je op de hoogte blijven van het werk en de acties van ZMf? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Wil je ons structureel een handje helpen om Zeeland mooi en duurzaam te maken? Word dan lid van ZMf![n]Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief