Bewoners van de Oosterscheldestraat planten een plantsoen aan.
Bewoners van de Oosterscheldestraat planten een plantsoen aan.

Buurtbewoners maken Wemeldinge groener

Algemeen

WEMELDINGE - Bewoners van een deel van de Oosterscheldestraat in Wemeldinge hebben hard gewerkt om hun straat groener te maken.

“In plaats van saaie plantsoenen met stekelplanten wordt de straat nu opgevrolijkt met bloeiende vaste planten”, vertelt bestuurslid Albert Jan den Boer van buurtvereniging De Zeester in Wemeldinge. De vereniging laat weten veel klachten van bewoners te krijgen over het slechte onderhoud van de boomvakken en het plantsoen in hun straatdeel. Het bestuur is in overleg gegaan met de gemeente Kapelle en zo is een oplossing gevonden. “De bewoners zorgen voortaan voor het onderhoud van de boomspiegels en het plantsoen en de gemeente stelde de planten ter beschikking.” Voor het onderhoud krijgt de buurtvereniging een bedrag dat ze voor haar activiteiten in de straat kan aanwenden.

Extra tuintje

Bestuurslid Jolanda de Leeuw van de buurtvereniging spreekt van een win-winsituatie voor iedereen. “Wij krijgen een mooiere en vrolijkere buurt, de bewoners gaan zelf het onderhoud doen, dat voor nog meer gemeenschapszin zorgt, en de gemeente heeft geen omkijken meer naar de groenvoorziening in onze straat.”
Zaterdag gingen de door de buurtvereniging uitgezochte, en door de gemeente betaalde, planten de grond in. “De boomvakken tussen de parkeerplaatsen voor de huizen worden ‘geadopteerd’ door de bewoners die daar wonen. Zij hebben de planten erin gezet, houden de perkjes onkruidvrij en in de zomer geven ze de planten waar nodig water.”

Een van de buurtbewoners die blij is met het initiatief vertelt dat de straat er nu op vooruit gaat. “Het onkruid stond soms een halve meter hoog en de grond zat vol met puin en afval. Nu is het ons eigen extra tuintje en wordt de straat een stuk vrolijker.”

Vlinders en bijen

Marja Vermeij is er ook blij mee: “Recht tegenover mijn huis is een plantsoen en de stekelbosjes en hoop onkruid waren een troosteloos gezicht. Nu hebben we er allerlei bloeiende planten ingezet, die ook nog eens vlinders en bijen aantrekken. Vanochtend bij het planten waren in de hele straat zo’n twintig mensen actief en iedereen praat er over. Leuk toch?”

Voor de gemeente is het volgens De Zeester de eerste keer dat ze op deze manier met aanwonenden samenwerkt om openbaar groen te onderhouden. Van belang is dat de buurtvereniging zelf actief is om de continuïteit te waarborgen, maar dat komt volgens Den Boer wel goed. “Wij hebben een actieve buurtvereniging en met het ‘adopteer een boomvak’-plan is het echt een eigen ding van de mensen hier in de straat, een stukje verlenging van hun eigen tuin. Ook hebben we twee vrijwilligers gevonden die af en toe alle vakken even nalopen om waar nodig de boel bij te houden. Maar als ik het enthousiasme hoor onder de bewoners denk ik dat het vanzelf door iedereen goed bijgehouden gaat worden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief