Afbeelding
Foto: Coby Weijers

Tafeltennisicoon Bettine Vriesekoop geeft clinic bij jarige TTV Kapelle

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Tafeltennisvereniging (TTV) Kapelle bestaat vijftig jaar en vierde dit zaterdag met een feestelijk programma waarbij onder meer de bekende tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop een clinic gaf. “Op 1 april 1974 sloegen we de eerste bal in clubverband en is de vereniging geboren”, aldus het bestuur. “Op 1 april 2024 zijn we compleet de tel kwijtgeraakt hoeveel ballen er zijn weggeslagen.” Maar dat er een jubileum te vieren viel, dat staat buiten kijf.

Anneke de Dreu, Gerard Lampe en Jaap van Wieringen hebben op 1 april 1974 een tafeltennisclubje opgericht. De inmiddels 85-jarige Van Wieringen was de eerste voorzitter van de sportvereniging. “We gingen leden werven en daarna begonnen we met trainen in gebouw Obadja”, vertelt hij. Het ledenaantal wisselde door de jaren heen, maar de vereniging bleef overeind en ervaart nu zelfs een groeispurt.

Passie
Jacques Derksen (77) is de huidige voorzitter. Hij en Van Wieringen ontmoetten elkaar zo’n dertig jaar geleden toen ze lid waren van het afdelingsbestuur van de Nederlandse Tafeltennisbond. Ze delen een ongelofelijke passie voor tafeltennis. “Ik kwam in 1974 naar Kapelle door mijn werk”, vertelt Van Wieringen. “Ik had een tafeltennistafel in mijn garage en Gerard Lampe gaf aan dat hij die sport ook leuk vond. Zo ontstond het idee voor een club.” Derksen: “Hij heeft later nog training gegeven aan onze jeugdgroep.”
Van Wieringen vertrok, na vier jaar voorzitter te zijn geweest, naar de Randstad, maar keerde in 2010 terug. “Ik was inmiddels gepensioneerd en kwam in contact met Kees de Blaeij, voorzitter van TTV Yerseke. Ik werd lid van de club, volgde een opleiding tot scheidsrechter en trainer en ging de jeugd trainen. Ik ben nog steeds lid en speel af en toe nog competitie, maar helaas ben ik de kracht in mijn slagen een beetje verloren.”

Kapelse Dag
Derksen verhuisde in 1982 naar Zeeland vanuit Rotterdam, waar hij voorzitter was van tafeltennisvereniging Twenty-One Up. “Tijdens de Kapelse Dag hebben mijn vrouw en ik ons ingeschreven bij TTV Kapelle, nu 42 jaar geleden. Sinds achttien jaar ben ik voorzitter”, vertelt hij.
De sportclub telt nu 45 leden en doet er alles aan om te blijven groeien. Het streefgetal is zestig leden. Derksen: “We zijn verhuisd naar sportcentrum De Bloesem en gestart met twee groepen voor sporters vanaf zestig jaar, op maandag- en woensdagmiddag. Welzijn Kapelle betaalde voor nieuwe leden de eerste drie maanden. Daarna beslisten ze of lid wilden blijven. We hebben hieraan een hele gezellige groep overgehouden van zo’n zestien spelers.”
Daarnaast heeft TTV Kapelle weer zo’n twaalf jeugdleden, die nu met twee teams competitie spelen. “Het gaat dus goed. Eigenlijk is de sporthal die we nu hebben zelfs te krap voor ons geworden.”

Geluk
Sinds maart zijn er trainingsavonden voor nieuwe leden vanaf achttien jaar. “De eerste drie maanden contributie betaalt de gemeente Kapelle. We hebben het geluk dat de gemeente erg sport minded is. Toen de sporthal opende, kregen wij acht nieuwe tafels. Nu spelen we er met tien.”
Tafeltennis is volgens de heren leuk voor alle leeftijden. Derksen: “Bovendien is het een sport die je lang kunt blijven spelen. Sterker nog, voor ouderen is het goed om je evenwicht en reactievermogen te trainen. Bovendien is het goed voor je sociale contacten. Ook mensen met een beperking, die op eenaangepaste manier willen tafeltennissen, zijn van harte welkom. Kortom, onzegouden club is ambitieus en wil gezond blijven qua ledenaantal en bij voorkeurdaarin uitbreiden.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de tafeltennisvereniging op www.ttvkapelle.nl.[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief