Pieter Corbijn en Bennet Passenier
Pieter Corbijn en Bennet Passenier Foto: Hubo

Bennet Passenier en Pieter Corbijn: ‘Marinus en Jacob laten ons ons eigen gang gaan’

Door: Annemarie van de Vreugde Algemeen

SEROOSKERKE - Na een aantal jaar een goede basis te hebben gelegd, werd het een half jaar geleden officieel: Bennet Passenier en Pieter Corbijn namen de Hubo in Serooskerke over van Jacob en Marinus Passenier. Zij deden een stap terug en Bennet en Pieter staan nu aan het roer. Hoe kijken ze terug op het eerste half jaar als eigenaren van hun Hubo? Bennet: ,,We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed.”

Mannen, hoe gaat het met jullie?

Pieter: “Het gaat hartstikke goed.” 

Bennet: “Zeker! We hebben een goed jaar gedraaid en de overgang is voor ons en voor Jacob en Marinus goed verlopen. Zij laten ons onze eigen gang gaan. Dat bewonder ik want met pensioen gaan is best een grote stap voor ze. De winkel was hun werk én hun hobby, haha! Voor Pieter en mij is het lekker om ze in de buurt te hebben. Even te kunnen vragen ‘Hoe deden jullie dat eigenlijk?’ Er komt toch best wat op je af als nieuwe eigenaar. Voorheen waren we bijna altijd op de werkvloer te vinden, nu zitten we toch een uur of 10, 15 in de week op kantoor.”

Is dat erg wennen?

Pieter: “Het hoort erbij en ik vind het leuk dat we nu met alle facetten van het bedrijf bezig zijn. De ene dag maak je jezelf druk over het oud papier, de volgende moet je nadenken over grote investeringen. Bennet en ik willen wel veel op de winkelvloer blijven staan. Het werken in een bouwmarkt speelt zich af op de werkvloer, daar moet je feeling mee blijven houden. Daarom proberen we het administratieve werk te beperken.”

Bennet: “Al is even op kantoor werken ook wel lekker. Ons kantoor is boven en dat is goed, je moet je even af kunnen zonderen en je kunnen concentreren.”

Hoe gaat de samenwerking?

Pieter: “Heel goed, ik ben blij dat we met zijn tweeën zijn. Als je het in je eentje doet ben je nooit echt vrij. Ik hoef niet elke dag in de winkel te zijn, we wisselen af. We zien elkaar sowieso drie keer in de week.”

Bennet: “We werken minder samen dan eerst, we werken nu meer langs elkaar heen op een goeie manier. We hebben altijd al onze eigen bezigheden gehad. Simpel gezegd; ik ben van de winkel, Pieter organiseert de montagedienst. Natuurlijk loopt die rolverdeling regelmatig door elkaar. Als er iets in de winkel moet gebeuren en ik ben er niet doet Pieter het. Door die verdeling in werkzaamheden kunnen we ons eigen ding doen en toch goed samenwerken.”

Zijn jullie veel bezig met het werk?

Bennet: “Valt mee hoor, we werken nu rond de 40 uur. Het komt weleens voor dat we meer werken, maar het zijn geen weken van 80 uur. Pieter: We kunnen het werk loslaten. In mijn vrije tijd ben ik wel met de Hubo bezig, maar dat is omdat ik het leuk vind. Soms kom ik even wat dingetjes doen op mijn vrije dag, maar dat is geen last. Ik zie Bennet soms meer dan mijn vriendin. De winkel is gewoon een onderdeel van ons leven.” 

Bennet: “We gaan lachend naar ons werk. Na de vakantie heb ik altijd weer zin om te gaan werken. Voor de aanhang weegt dit werk denk ik wel zwaarder dan een ‘gewone’ baan. Het ondernemen en eigen baas zijn hoort bij ons leven. Maar een partner die geniet van zijn werk en de flexibiliteit is ook wat waard.”

Was het vanzelfsprekend dat je als ‘zoon van’ dit werk zou gaan doen, Bennet? 

Bennet: “Vroeger had ik helemaal geen interesse in de winkel. Na mijn studie Bedrijfseconomie ben ik bij een bank op kantoor gaan werken. Maar dat was het toch niet voor mij. Veel cijfers en weinig persoonlijk contact. Toen hebben mijn vader en oom voorgesteld om te onderzoeken of werken bij de Hubo bij mij zou passen. Dat bleek heel goed te passen.”

‘Ik kreeg de kans door te groeien binnen het bedrijf’

En jij Pieter?

Pieter: “Elf jaar geleden zocht ik vakantiewerk en liep bij de Hubo binnen. Ik kon meteen beginnen en draaide mee in de winkel, van de kassa tot het zaagwerk. Van Marinus en Jacob kreeg ik de vraag of ik niet in vaste dienst wilde komen en dat heb ik gedaan. Naast mijn werk bij Hubo ging ik een dag in de week naar Breda en rondde een HBO-studie commerciële economie af. Ik kreeg de kans door te groeien binnen het bedrijf en ben niet meer weggegaan. Ik werkte hier een jaar of vier toen Bennet begon.”

Bennet: “De Hubo is wat ons bindt, we hebben elkaar hier leren kennen. We zijn precies verschillend en daardoor past het zo goed. We denken hetzelfde over waar we naartoe willen met de winkel.” 

Pieter: “Dat hoeven we niet eens naar elkaar uit te spreken. Marinus en Jacob hebben ons dezelfde basis geleerd.”



Wat zijn jullie toekomstplannen?

Pieter: “We staan altijd open voor nieuwe mogelijkheden. We willen van alles, hebben ambitie genoeg. Maar nu eerst zorgen dat de winkel goed blijft doordraaien. Ons doel is de lijn die we hebben, vast te houden.”

Bennet: “We willen meebewegen met nieuwe ontwikkelingen zonder die goede basis te verliezen.”


Met wie zouden jullie zelf weleens aan de keukentafel willen zitten? ?

Bennet: “Met Cor Molenaar, econoom en hoogleraar. Hij is van mening dat fysieke winkels over een aantal jaar niet meer kunnen bestaan naast een webshop. ‘Kom hier maar eens hier kijken’ denk ik dan. Hier komen klanten voor advies en de beleving, daar kan een webshop niet tegenop. Daar zou ik het weleens met hem over willen hebben.”

Pieter: “Met Christian Horner, teambaas bij Formule 1 team Red Bull Racing. Ik vind het inspirerend hoe relaxt hij altijd overkomt terwijl hij een hele verantwoordelijke functie heeft waarbij de druk hoog ligt. Voor hem is teamwork de sleutel tot succes, en dat is bij ons niet anders.”

PASPOORTEN:

Naam:
Bennet Passenier
Bedrijf:
Hubo in Serooskerke
Leeftijd:
31
Burgerlijke staat: 
Woont samen met zijn vriendin en zoontje van 2
Hobby’s:
Spelletjes doen én winnen, voetballen in de zaal of op het veld

Naam:
Pieter Corbijn
Bedrijf:
Hubo in Serooskerke
Leeftijd:
31
Burgerlijke staat:
Woont samen met zijn vriendin
Hobby’s:
Klussen, speciaal biertjes drinken met vrienden en familie



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief