Oesterkwekers uit Yerseke en Bruinisse in West Sayville, Long Island in de staat New York.
Oesterkwekers uit Yerseke en Bruinisse in West Sayville, Long Island in de staat New York.

Rubriek Albert Kort: Amerika bleek niet voor alle Bevelanders het ‘beloofde land’

Door: Albert Kort Algemeen

In de vaak paginagrote advertenties van rederijen die dik verdienden aan de overtocht van landverhuizers, was Amerika het aardse paradijs. Een land waar je aan je armoede kon ontsnappen en in een mum van tijd miljonair kon worden. Dat was echter slechts voor weinigen weggelegd en gold allerminst voor wie naar Zuid-Amerika trok. Migranten uit Yerseke hielden het in Argentinië al snel voor gezien, nadat daar een paar gezinnen waren vermoord en enkele kinderen gekidnapt. In allerijl besloten ze naar Noord-Amerika te vluchten om daar een veilig plekje te vinden. Ze kwamen terecht op Long Island bij New York, waar ze samen met landverhuizers uit Bruinisse oesterkwekerijen begonnen.

Omdat veel dorpsgenoten in de ogen van het gemeentebestuur in het verleden al te lichtvaardig hadden besloten om de grote oversteek te maken, besloot de burgemeester van Yerseke sprekers uit te nodigen die uit eigen ervaring konden spreken over hun verblijf in Amerika. De landbouwer A. Kuipers was zo iemand. Toen hij in augustus 1897 in Yerseke arriveerde was er in het dorp veel belangstelling voor wat de man te vertellen had. Als straatarme landarbeider was Kuipers naar Amerika getrokken, waar hij in korte tijd meer dan drieduizend kilometer had afgelegd om uiteindelijk als boer in Dakota te beginnen. Daar echter, waarschuwde hij zijn vele toehoorders, was het leven bijzonder zwaar. Je moest keihard werken, de grond was onvruchtbaar en de verdiensten gering. Nee, dan Arkansas, daar kon je beter naartoe gaan. Kuipers: “Men kan er gratis land krijgen met veel hout aan een spoorweg gelegen. Men kan het hout gelijk verkopen, zelfs op stam. De grond is uitstekend. Je kunt er alles op verbouwen: tarwe, rijst en zelfs katoen.” Nog beter toeven was het volgens hem in Texas, waar minder mensen woonden en het klimaat aangenaam was.

Opbeurende woorden van een man die geluk had en al op 65-jarige leeftijd kon genieten van zijn pensioen! Om zijn luisteraars over de streep te trekken, had zijn dochter brochures meegenomen met alle voor- en nadelen van emigratie naar Amerika op een rij. Ze gingen grif van de hand: meer dan vijftig werden ervan verkocht. Logisch, de belangstelling voor emigratie naar Amerika bleef tenslotte groot.

Albert Kort

Een advertentie van de Red Star Line die vele emigranten uit Zeeland naar New York vervoerde.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief