Leon Overdulve en David de Koeijer
Leon Overdulve en David de Koeijer Foto: OOS International

OOS SMF en Aquamossel-Triton tekenen samenwerkingsovereenkomst

Door: Redactie Algemeen

SEROOSLKERKE - Op 10 april heeft OOS SMF aangekondigd een pilot te gaan uitvoeren waarbij mosselen worden gekweekt op volle zee in het windpark Borssele. Met deze proef wil OOS inzicht krijgen in de invang van mosselzaad, de groei van de mosselen maar ook de impact van slecht weer op het innovatieve systeem dat door OOS is ontworpen. Het kweken van mosselen op volle zee vergt een andere aanpak dan de kweek van mosselen in beschutte wateren zoals de Oosterschelde. OOS heeft ruime ervaring met het werken op volle zee.

OOS zet nu een volgende stap door een samenwerking aan te gaan met Aquamossel-Triton uit Yerseke. Aquamossel-Triton zal OOS tijdens de test ondersteunen bij het kweekproces, monitoring van de groei van de mosselen alsmede de uiteindelijke oogst en verkoop van de mosselen. Aquamossel-Triton is in Yerseke de grootste verwerker van mosselen en heeft ongeveer een derde van de verse mosselmarkt in handen.

Zeeuwe Noordzeemossel
De test gaat naar verwachting circa 2 jaar duren. Als de resultaten positief zijn dan hebben OOS en Aquamossel-Triton het idee opgevat om samen een grote (half-afzinkbare) mosselboerderij te gaan bouwen en exploiteren voor de Zeeuwse kust. Leon Overdulve (CEO OOS): “Wij geloven in het succes van het kweken van mosselen op zee. De mosselproductie in de Oosterschelde loopt al vele jaren terug. Het door OOS ontworpen systeem biedt de mogelijkheid de teloorgang van de Nederlandse mosselsector een halt toe te roepen. Wij verwachten straks een uniek product op de markt te kunnen zetten: de Zeeuwse Noordzeemossel”. David de Koeijer (Aquamossel Triton): “Wij zijn erg benieuwd wat de test aan resultaten gaat opleveren. We ondersteunen graag dit soort initiatieven. Samen met OOS streven we ernaar deze test tot een succes te maken”. Coen Mijnsbergen (CFO OOS): “De test vergde een flinke investering. Het doel is om te komen tot de bouw en exploitatie van een grote mosselboerderij. De kweek van mosselen op zee past in de voedseltransitie. Mosselen nemen CO2 op en bevatten veel gezonde eiwitten. In vergelijking tot vlees is de productie van mosselen heel duurzaam”.
OOS en Aquamossel-Triton hebben op dinsdag 23 april 2024 een samenwerkingsovereenkomst ondertekent om hun plannen te onderstrepen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief