Afbeelding
Archieffoto: Coby Weijers

Jubileum voor Franse Slag Mars in en om Kapelle

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE - Zaterdag 18 mei is het tijd voor de tiende editie van de Franse Slag Mars vanuit Kapelle. Vanwege het lustrum splitst de organisatie van de Franse Slag Mars de route van tien kilometer op in twee keer vijf kilometer wandelen en een tocht met een historisch militair voertuig.

De Franse Slag Mars is een jaarlijks terugkerende wandeltocht met verschillende afstanden, die wordt gehouden ter nagedachtenis aan de Franse militairen die in de meidagen van 1940 Nederland te hulp schoten in het verweer tegen de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Daarbij zijn ook vele Franse soldaten gesneuveld. Een deel van hen ligt begraven op het Franse Militaire ereveld aan de Kitskinderseweg in Kapelle. Jaarlijks wordt in mei een herdenking gehouden bij het monument op het Franse ereveld, waarbij onder meer ook hoogwaardigheidsbekleders uit Frankrijk aanwezig zijn. De Franse herdenking is onderdeel van de herdenkings- en activiteitenweek Toujours Kapelle, waarin traditiegetrouw ook de Franse Slag Mars gehouden wordt.

Defilé

Alle routes van de wandeltocht lopen over het militaire ereveld en langs het monument met de kransen van de herdenking en doen ook het museum Memorial 40-45 Kapelle aan, dat herinnert aan die periode. Op een terrein nabij het museum wordt met oud militair materieel een re-enactmentkamp opgebouwd. Met het oude materieel wordt op zaterdagmorgen een defilé gehouden door het dorp. De start van het defilé is bij dorpshuis De Vroone om 9.30 uur.

‘Zeeuwse 250’

De wandelaars kunnen bij de Franse Slag Mars kiezen uit routes van vijf, tien, vijftien, twintig en dertig kilometer. Alle routes gaan over verharde en onverharde wegen en paden. De wandelaars kunnen starten vanaf 7.30 uur. Het inschrijfgeld bedraagt vijf euro, voor leden van de wandelbond vier euro en voor kinderen tot twaalf jaar één euro.

De Franse Slag Mars maakt deel uit van de ‘Zeeuwse 250’, een circuit van zes Zeeuwse wandeltochten met een totale lengte van zo’n 250 kilometer. “Ongeveer honderd mensen hebben zich voor de hele cyclus ingeschreven”, aldus de organisatie van de Franse Slag Mars. “Wie vijf van de zes tochten uitloopt, ontvangt een aandenken. Het is een initiatief van Sport Zeeland en de provincie Zeeland. Beide partijen willen de wandelsport meer onder de aandacht brengen en de diverse evenementen elkaar laten versterken.”

Routes

De route van vijf kilometer gaat door het hart van Kapelle, via het Zeeuws Fruit Museum (nieuwe naam van het Fruitteeltmuseum), het Frans militair Ereveld en het museum Memorial 40-45 Kapelle. De lange routes vanaf de tien kilometer gaan richting de Postbrug waar het monument staat dat herinnert aan de slag rond deze brug (foto). Op borden zal daar meer informatie worden verstrekt over deze strijd.

De wandelaars die twintig en dertig kilometer afleggen gaan over de Postbrug een wandeling maken door natuurgebied de Yerseke Moer en komen dan ook terug bij het rustpunt onder aan de brug. De wandelaars van de tien kilometer kunnen hier in oude militaire voertuigen stappen en worden teruggebracht naar Kapelle, waar ze hun route verder vervolgens langs dezelfde route volgen als de deelnemers aan de vijf kilometer. De wandelaars van de vijftien, twintig en dertig kilometer gaan via natuurgebied de Kapelse Moer terug naar Kapelle en sluiten daar aan op de route van de korte afstanden.

De start en finish van de wandeltochten is bij dorpshuis De Vroone in Kapelle. Gratis parkeren kan op het parkeerterrein van sportcentrum De Bloesem aan de Vroonlandseweg. Nabij De Vroone is beperkte parkeergelegenheid.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de Franse Slag Mars en Toujours Kapelle op www.franseslagkapelle.nl en www.memorial4045kapelle.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief