Een kamer in het logeerhuis.
Een kamer in het logeerhuis. Foto: Evert van Moort

Nieuwe voorziening Ter Weel past bij toekomstige generatie ouderen

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

KRABBENDIJKE – De grootste locatie van Zorggroep Ter Weel in de gemeente Reimerswaal, dat bestaat uit een verzorgings- en verpleeghuis in Krabbendijke, heeft een omvangrijke transformatie ondergaan. Een deel van het gebouw is gerenoveerd en het andere deel is gesloopt. De 84 oude woonappartementen zijn door Beveland Wonen gedeeltelijk vervangen door 34 nieuwe zorgappartementen. In het gerenoveerde gebouw zijn vijftien kamers gerealiseerd voor tijdelijke opvang.

Volgens teamleider Nicolette Muskee is de locatie in Krabbendijke bijzonder door zijn grote verscheidenheid. “Er zijn verschillende soorten verpleegzorg; van licht tot zwaar en van somatische tot psychogeriatrische zorg. Er zijn extra huiskamers voor dagopvang, een multifunctionele zaal, fitnessruimte, bibliotheek en een restaurant.” 

De tendens is dat mensen steeds langer thuis moeten kunnen blijven wonen. Zorggroep Ter Weel en Beveland Wonen hebben voor de realisatie van dit project de handen ineengeslagen. “Uit deze samenwerking is een concept ontstaan met een woonvoorziening waar mensen zorg-op-maat kunnen krijgen.”

Afgeschaald

Het aantal cliënten is langzaam verminderd en een aantal van hen is tijdelijk ergens anders gehuisvest. “Het is de bedoeling dat de eerste cliënten begin volgend jaar de nieuwe appartementen kunnen betrekken. Het zal waarschijnlijk tot eind maart duren voordat iedereen over is”, vertelt Nicolette. “In het verbouwde deel komt een logeerhuis met acht plaatsen en een schakelafdeling met zeven plaatsen. Op de schakelafdeling verblijven mensen waarbij het thuis niet meer gaat en die wachten om definitief op één van de verpleegafdelingen van Ter Weel geplaatst te worden. De mensen die in het logeerhuis verblijven, gaan altijd weer naar huis. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die moeten revalideren na een verblijf in het ziekenhuis of tijdelijk opgevangen moeten worden, omdat de mantelzorg weggevallen is. Deze vorm van opvang is speciaal opgericht met het idee dat mensen op deze manier langer thuis kunnen wonen. Dat is uiteindelijk toch wat elke cliënt het liefste wil.”

Toekomst

De vernieuwde locatie is toekomstbestendig en van alle gemakken voorzien. “Bewoners kunnen van allerlei faciliteiten van het zorgcentrum gebruik maken en ook komt er een indicatieloze dagbesteding voor mensen uit het dorp. De appartementen beschikken over een oproepsysteem en zijn duurzaam gebouwd met het oog op de toekomstige generatie ouderen die meer zelf de regie wil hebben en digitaler en mondialer is dan nu het geval is. Het mooiste is dat doordat deze locatie zoveel mogelijkheden biedt, mensen in het dorp kunnen blijven wonen. Voor menig Zeeuw is dat toch heel belangrijk. Bovendien kunnen ze op deze manier in hun eigen netwerk blijven. Die zorg op maat in de eigen leefomgeving, met het accent op het welbevinden van de cliënt, maakt deze locatie van Zorggroep Ter Weel bijzonder.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief