Van links naar rechts: Jaap de Rooij (secr. Ned. Oestervereniging), José van Egmond (Burgemeester gemeente Reimerswaal), Jacqueline Verburg (wethouder gemeente Schouwen-Duiveland) en Kees van Beveren (voorzitter Ned. Oesterverenging)
Van links naar rechts: Jaap de Rooij (secr. Ned. Oestervereniging), José van Egmond (Burgemeester gemeente Reimerswaal), Jacqueline Verburg (wethouder gemeente Schouwen-Duiveland) en Kees van Beveren (voorzitter Ned. Oesterverenging) Foto: Balthasar Roessingh

Nederlands Oesterseizoen officieel geopend in Yerseke

Door: Guus Arnouts Economie

YERSEKE - Toen schipper Maurice Boone van de YE155 donderdag de eerste oesters binnensleepte werd daarna het oesterseizoen officieel geopend. Boone overhandigde de zilte delicatesse aan Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland.

Dat betekent dat er vanaf nu op de Zeeuwse creuses en de Zeeuwse platte oesters gevist mag worden. “De oestersector kent veel uitdagingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus”, laat Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging  in een persbericht weten. “Met het Rijk en provincie Zeeland zijn we druk bezig om nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien te ontwikkelen in Nederlandse wateren.”

Geveilde oesters
Direct nadat de vissersboot de haven inliep en het vaatje overhandigd werd, begon een ondernemersbijeenkomst waar het vaatje geveild werd voor het nieuwe recordbedrag van 11.200 euro. De opbrengst gaat dit jaar via de Stichting “Vrienden van Siem” naar het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda voor het aanpassen en opleuken van ontvangstruimtes in het ziekenhuis.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief